Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie,
Wymagania laboratorium to najczęściej 10-14 dni, ale warto wcześniej sprawdzić w tym, w którym będzie Pani robić badania.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy powinienem przed testem włączyć do diety unikane produkty? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy możliwe jest, że mam taką nietolerancję pokarmową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie wykonać badania: na alergię na nabiał i gluten czy na nietolerancję na laktozę i gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Dlaczego po nabiale mam bóle w nadbrzuszu, wzdęcia, duszności? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co znaczą silne bóle brzucha i mdłości po zjedzeniu drobiu? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Obrzęk ciała i chrypa w gardle po zjedzeniu produktów mlecznych i pieczywa – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
artykuły
Food Detective - nietolerancja pokarmowa, test, działanie, testowane pokarmy, opinie
Nietolerancja pokarmowa to coraz poważniejszy prob
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej
Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej stanowią do