Kurczak w czerwonym curry z ryżem
Nie masz pomysłu na obiad? Zapomnij o schabowym z ziemniakami. Zainspiruj się naszym filmem. Zobacz, jak przyrządzić kurczaka w czerwonym curry z dodatkiem ryżu.
Witam
Kaloryczność jabłka jest uwarunkowana przede wszystkim jego masą i nieznacznie różni się pomiędzy poszczególnymi odmianami.
Duże jabłko o masie 180 g to ok 94 kcal, natomiast mniejsze (75g), mieszczące się w dłoni ma zaledwie 36 kcal.
Jedno o wadze 180 gram (jedno większe) ma około 90 kcal
Nie da się jednozmacznie odpowiedzieć na to pytanie, wszystko zależy od wielkości, gatunku jabłka oraz stopnia dojrzałości.
Ilość kalorii na pewno będzie różniła w zależności od wielkości jabłka. Średniej wielkości jabłko, które ma 160 g ma 54 kcal. Pozdrawiam.
Witam, ilość kalorii w 1 jabłku może się różnić w zależności od jego wagi. 100 g jabłka to około 50 kcal. Jedno jabłko średniej wielkości to około 200 g bez ogryzka będzie to około 180 g, a więc około 90 kcal. Pozdrawiam.
Jabłka jak wszystkie owoce są pożądanym elementem diety wnoszącym do niej oprócz cukrów prostych także cały szereg wartościowych składników bioaktywnych, w tym witaminy, minerały, błonnik pokarmowy czy fitozwiązki z grupy polifenoli. Nie jest przesadne anglosaskie powiedzenie, że „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”. Według tabel wartości odżywczej IŻŻ jabłka mają średnio 46 kcal w 100 g części jadalnych (a więc 100 g obranego jabłka, bez ogryzka). Należy jednak pamiętać, że jest to wartość średnia, a parametr ten będzie się nieznacznie różnił w zależności od odmiany, dojrzałości czy też tego jak długo jabłko było przechowywane. Stąd też zapewne duże różnice w danych podawanych w różnych źródłach. Na kalorie w jabłku składają się w większości węglowodany, których zwartość w 100 g części jadalnych to 12,2 g, podczas gdy tłuszcze i białka wnoszą zaledwie po 0,4 g.
Warto podkreślić, że jabłka mogą stanowić wartościowy element diety redukcyjnej, jak i są one na liście owoców wskazanych u osób mających problem z tolerancją glukozy. Jednak aby mogły przyczynić się do lepszego odżywienia organizmu i ogólnej poprawy stanu zdrowia muszą być elementem prawidłowej i odpowiednio zbilansowanej diety, a nie stanowić zapychacz na wypadek wielkiego, wieczornego głodu. Nie zastąpią bowiem pełnowartościowego posiłku, szczególnie przy współistniejących problemach z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Biorąc pod uwagę informacje jakie przedstawiła Pani o swojej diecie (niska zawartość tłuszczu, brak kolacji) to nie tyle kalorie ze spożytych jabłek są problemem uniemożliwiającym redukcję masy ciała, ale raczej dieta nieprawidłowo zbilansowana i zaplanowana w swoim całokształcie. Odpowiednia dieta, umożliwiająca optymalne funkcjonowanie organizmu i redukcję masy ciała powinna być źródłem pełnowartościowego białka, odpowiednich tłuszczy, węglowodanów, a także powinna bazować na odpowiednim spożyciu warzyw i wartościowych produktów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile kalorii może mieć owsianka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ile kalorii ma rogalik i lody? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy jabłko pomoże na zaparcia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ile kalorii jeść i w jakich porcjach? – odpowiada Lek. Marta Hat
- Zawartość kalorii w pierogach gotowanych i pieczonych – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Jem 10 bananów dziennie! Czy to niebezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Ile razy w tygodniu można jeść kaszę? – odpowiada Anna Porada
- Ile tłuszczu, białka itd. spożywać dziennie? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Przytycie a zdrowe odżywianie i liczenie kalorii – odpowiada Dr Anna Brinken
- Ile powinnam przyjmować kalorii? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
artykuły
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Sok w diecie młodych Polaków. Ekspert rozwiewa popularne mity
Jak wygląda dieta młodych Polaków? Po jakie produk