Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta Ornisha

Ta dieta odchudzająca została opracowana w latach 70. XX w. przez amerykańskiego kardiologa, doktora Deana Ornisha. Udowodnił jej skuteczność, gdy przy jej zastosowaniu, bez leków i operacji, wyleczył miażdżycę u swoich pacjentów. W USA dieta Ornisha...

Zboża

Właściwości oleju lnianego - siemię lniane, wpływ na zdrowie

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3, alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia bowiem...

Jak ćwiczyć?

Ile czasu poświęcasz na ćwiczenia?

Wiele osób zastanawia się, ile powinien trwać trening, by przyniósł wymierne rezultaty w postaci lepszej kondycji, dobrego stanu zdrowia i szczuplejszej sylwetki. Specjaliści są zdania, że nie istnieje jedna wskazana długość ćwiczeń. Dla niektórych osób...

Medycyna naturalna

Olej z wiesiołka - skład, właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Olej z wiesiołka - skład, właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Wiesiołek to roślina niedoceniana i niepozorna, która porasta przydrożne łąki i pola. Choć wiesiołek jest bardzo powszechny, niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Tymczasem wiesiołek jest ceniony zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Najcenniejsze...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Czym jest ciecierzyca? Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe uprawy można znaleźć na terenach bliskiego Wschodu i w obszarze śródziemnomorskim. Nasiona ciecierzycy wyglądem...

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Produkty żywnościowe

Migdały zdrowsze, niż nam się wydawało

Migdały zdrowsze, niż nam się wydawało

Migdały są 20 procent mniej kaloryczne, niż uważano początkowo. Badania opublikowane przez "American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) dają nowy pogląd na liczbę kalorii w tych orzechach. Podczas gdy skład migdałów się nie zmienił, naukowcy wykorzystali...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości zdrowotne lucerny siewnej

Właściwości zdrowotne lucerny siewnej

Właściwości lucerny Lucerna siewna (Medicago sativa L.) od wieków ceniona jest za właściwości zdrowotne. Zawdzięcza je przede wszystkim korzeniom, które sięgają nawet do 10 metrów głębokości. Uważa się, że to dzięki nim roślina wchłania minerały, które...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Co jeść, aby długo żyć?

Co jeść, aby długo żyć?

Antyoksydanty i starzenie się Jedz pokarmy bogate w antyoksydanty, by walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do procesu starzenia. Antyoksydanty znajdują się w kolorowych warzywach i owocach, takich jak pomidory, jagody czy buraki. Dla zrównoważonej...

Produkty żywnościowe

Masło, margaryna czy wyrób masłopodobny?

Masło, margaryna czy wyrób masłopodobny?

Prawdziwe masło właśnie taką nazwę powinno mieć na opakowaniu i przede wszystkim to odróżnia je od produktu masłopodobnego. Pierwsze składa się wyłącznie z tłuszczu mlecznego, w drugim występują najczęściej tłuszcze roślinne, co dyskwalifikuje wyrób pod...