Grejpfrut na odporność

Dzień dobry,

rozkład na 5 posiłków w ciągu dnia jest jak najbardziej prawidłowy.
Banany i winogrona mają wysoki indeks glikemiczny stąd nie są zalecane w dużych ilościach, jednakże 2 porcje owoców w ciągu dnia są pożądane - dostarczają wielu witamin i składników mineralnych.

Mięso, ryby oraz nabiał dostarczają pełnowartościowego białka więc powinny się pojawiać w codziennej diecie.

Jeżeli zauważa Pan nieprawidłowości w działaniu metabolizmu - należy delikatnie zmniejszyć porcje.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga.

0

Witam serdecznie,

proszę zjadać regularnie 5 posiłków dziennie - 3 główne i dwie mniejsze przekąski. Jeżeli niepokoją Pana dodatkowe kilogramy to proszę uważać na owoce , które zawierają spore ilości cukrów prostych. są to przede wszystkim banany, winogrona i figi. Owoców nie należy jadać także pod koniec dnia, kiedy nasza zdolność insulinowa spada, nie będą odpowiednio trawione a nieprzetrawione cukry odkładaj się w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zaczną fermentować w jelitach co może przyczynić sie do dolegliwości żołądkowo- jelitowych.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pan w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałby Pan podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pan z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty