Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

rozkład na 5 posiłków w ciągu dnia jest jak najbardziej prawidłowy.
Banany i winogrona mają wysoki indeks glikemiczny stąd nie są zalecane w dużych ilościach, jednakże 2 porcje owoców w ciągu dnia są pożądane - dostarczają wielu witamin i składników mineralnych.

Mięso, ryby oraz nabiał dostarczają pełnowartościowego białka więc powinny się pojawiać w codziennej diecie.

Jeżeli zauważa Pan nieprawidłowości w działaniu metabolizmu - należy delikatnie zmniejszyć porcje.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga.

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam serdecznie,

proszę zjadać regularnie 5 posiłków dziennie - 3 główne i dwie mniejsze przekąski. Jeżeli niepokoją Pana dodatkowe kilogramy to proszę uważać na owoce , które zawierają spore ilości cukrów prostych. są to przede wszystkim banany, winogrona i figi. Owoców nie należy jadać także pod koniec dnia, kiedy nasza zdolność insulinowa spada, nie będą odpowiednio trawione a nieprzetrawione cukry odkładaj się w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zaczną fermentować w jelitach co może przyczynić sie do dolegliwości żołądkowo- jelitowych.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pan w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałby Pan podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pan z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Nabiał – Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą mleko i jego przetwory, czyli: sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki. Nabiał zawiera wapń – pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, odgrywa również zasadniczą funkcję w przekazywaniu impulsów nerwowych.
  • OwoceOwoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Nabiał

Sery nie zawsze zdrowe

Sery nie zawsze zdrowe

Dobry ser, czyli jaki? Ser to bardzo dobre źródło wapnia i białka. Jego gatunki i rodzaje różnią się technologią produkcji, pochodzeniem, czasem dojrzewania i konsystencją. Mają niepowtarzalny smak i aromat. Sery wytwarzane są z mleka krowiego, owczego...

Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

Dlaczego warto pić maślankę? Popularny napój mleczny, który świetnie gasi pragnienie i sprawdza się w wypiekach, jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Szklanka maślanki dostarcza witamin i związków mineralnych, a także bardzo ważnych probiotyków....

Produkty żywnościowe

Nabiał

Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą mleko i jego przetwory, czyli: sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki. Nabiał zawiera wapń - pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, odgrywa również zasadniczą funkcję w przekazywaniu...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta niełączenia

Dieta niełączenia, zwana także rozdzielną lub Andersona, dzieli wszystkie produkty spożywcze na 4 grupy. Jej główną zasadą jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanowymi w jednym posiłku oraz ograniczanie węglowodanów. Dieta rozdzielna opiera...

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Nabiał

Nabiał przyspiesza odchudzanie!

Odpowiednio zbilansowana dieta oraz systematyczne wykonywanie ćwiczeń fizycznych wspomagają walkę z nadwagą bądź otyłością. Stosowanie dodatkowo diety bogatej w nabiał nie tylko zapobiega utracie tkanki mięśniowej, ale zwiększa utratę komórek tłuszczowych...

Nabiał

6 korzyści z picia kefiru

6 korzyści z picia kefiru

Kefir znów powraca do łask. Mleczny napój jest bogatym źródłem składników odżywczych i probiotyków korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Według wielu dietetyków kefir jest zdrowszy nawet od jogurtu naturalnego. Z czego wynikają jego prozdrowotne...

Owoce

Papaja - właściwości odżywcze, zastosowanie w kuchni

Papaja to inaczej melonowiec właściwy. Jest to egzotyczny owoc, który pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Papaja jest również uprawiana na południowych terenach Ameryki Północnej. Ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale i liczne właściwości...