Kobieta Witam! Dziś wróciłam z diagnozą. Po dwóch miesiącach spacerów po lekarzach i badań mój endokrynolog stwierdził insulinoodporność (albo oporność - nie wiem czy ma to znaczenie), hipoglikemię i początki niedoczynności tarczycy. Próbowałam znaleźć taki zestaw chorób w Internecie i mam problem. Poniżej moje wyniki (lat 20). Aminotransferaza asparaginianowa (AST) - 18 U/l, 8-33. Aminotransferaza alaninowa (ALT) - 16 U/l, 7-35. Triglicerydy w surowicy - 86 mg/dl, 50-200. Glukoza - 77 mg/dl, 74-106. Glukoza (po 1h po 75 g glukozy) - 78 mg/dl. Glukoza (po 120 min po 75 g glukozy) - insulina 10,32 mU/l, 3,00-28,00. B surowica: kortyzol 40,24 ug/dl, 4,30-22,40 rano, B insulina (po 1h po 75 g glukozy) - 94,55 mU/l. Insulina (po 120 min po 75 g glukozy) B - 49,06 mU/l. TSH 2,7961 uIU/ml. Z. Ref.: 0,38-4,8. T3 0,98 ng/ml. Z.Ref.: 0,85-2,1. T4 3,89 ug/ml. Z.Ref.: 4,1-12,0. Progesteron 0,3 ng/ml. Z.Ref.: Faza folikularna: 0,2-1,13. Testosteron 211 ng/dl. Z.Ref.: Przed menopazą: 10,0-144,0. PRL 30,98 ng/ml. Z.Ref.: 1,9-25,0. Siarczan dehydroepiandrostendionu (DHEA-S) A1 5,071 μg/ml, kobiety 0,9-3,6 - przed pokwitaniem 0,25-1,0 17 - OH progesteron 0,93 ng/ml. Kobiety: 0,2-1,3 ng/ml, faza folikularna E2 59,7 pg/ml. Norma 12,5-166. FSH 5,08 mlU/ml, 4,0-13,0. FT4 1,42 ng/dl, 0,93-1,7. LH 8,16 mlU/ml, 1-18. TPO 34,95 IU/ml, <34. TGAb 10,56 IU/ml, <115. Andostrendion 5,66 ng/ml, 0,3-3,3. USG jajników oraz tarczycy nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Leki zapisane: substytucja hormonów tarczycy -1/2 tab., po tygodniu 1tab., lek antyhiperglikemiczny - 1 tab., po tygodniu 2 tab., dexametazon - jutro badanie krwi pod kątem kortyzolu - 2 tabletki i badanie krwi dnia następnego w celu ustalenia dawki. I powiem szczerze, że trochę nie rozumiem tego zestawu. Dodatkowe zalecenia: dieta bezcukrowa, bez białej mąki, mleka, posiłki co 3 - 4h. Byłabym wdzięczna za konsultację. Pozdrawiam, DM
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Lek. Łukasz Kowalski 64
Lek. Łukasz Kowalski Ortopeda, Warszawa 64 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Droga Pani!

Zadane przez Panią pytanie jest dosyć skomplikowane, ale postaram się w miarę logicznie przedstawić pewną interpretację badań i postępowania lekarza. Spróbuję na początek przedstawić kolejne rozpoznania.

Niedoczynność tarczycy: wyniki TSH, T3 i T4 wskazują na subkliniczną niedoczynność tarczycy (TSH, czyli hormon stymulujący tarczycę do wydzielania T4, który przekształca się w formę aktywną T3). Można ją rozpoznać, gdy poziom TSH jest w normie, a fT4 (i czasem fT3) obniżone. Na tę chwilę ciężko określić przyczynę tego stanu. Lekarz zalecił leczenie substytucyjne prohormonem, w celu wyrówniania poziomu fT4 w surowicy, aby przeciwdziałać dalszemu rozwojowi w pełni objawowej niedoczynności. Postępowanie jak najbardziej słuszne.

Insulinooporność: Rozpoznanie to zostało postawione na podstawie oznaczeń poziomu insuliny w próbie obciążenia glukozą. Podwyższony poziom insuliny w 60 i 120 minucie po przyjęciu glukozy wskazuje na to, że komórki organizmu nie przyswajają jej w odpowiedni sposób. Jest to stan, który nie kontrolowany doprowadza z czasem do powstania, jakże popularnej dzisiaj, cukrzycy typu 2. Pani endokrynolog zalecił stosowanie leku antyhiperglikemicznego, którego jednym z mechanizmów działania jest uczulanie komórek organizmu na insulinę przez co zwiększa się jej zużycie. To postępowanie jest również prawidłowe. Do tematu insulinooporności wrócę za chwilę.

Hipoglikemia: Rozpoznanie zostało postawione na podstawie wyniku glikemii po 60 minutach obciążenia (nie ma niestety wyniku po 120 min). Prawidłowo poziom ten powinien być mniejszy niż 180, ale większy niż glikemia na czczo. U Pani jest prawie identyczny.

Przeglądając inne badania, zwróciłem uwagę na pewien charakterystyczny obraz wyników, mogący sugerować chorobę nazywaną zespołem policystycznych jajników.

Charakterystyczne nieprawidłowości w wynikach badań to: zwiększone stężenie androgenów: testosteronu, androstendionu, czasem DHEA-S, zwiększone stężenia LH we krwi i stosunek LH/FSH >2 oraz insulinooporność. Czasami przebiega z podwyższonym poziomem prolaktyny PRL.

Dodatkowo objawia się zaburzeniami miesiączkowania (rzadkie miesiączki lub jej wtórny brak), na skórze w postaci nasilonego trądziku i zwiększonego owłosienia, otyłość. W badaniu USG jajników stwierdza się zazwyczaj wielotorbielowatość jajników.

Aby rozpoznać tę chorobę należy spełnić 2 z 3 kryteriów którymi są:
- rzadkie jajeczkowanie lub jego brak,
- kliniczne lub biochemiczne objawy androgenizmu,
- wielotorbielowatość jajników.
Z tego, co wiem ja, według wyników spełnia Pani na pewno jedno z kryteriów, dotyczące biochemicznych objawów androgenizmu.
Lekarz nie postawił tego rozpoznania, gdyż w badaniach hormonalnych występuje jeszcze jedno zaburzenie, mianowicie podwyższone stężenie kortyzolu (hormonu nadnerczy), mogące wskazywać np. na chorobę Cushinga, z którą m.in. różnicuje się opisywany powyżej zespół.

W związku z tym endokrynolog zalecił test hamowania wydzielania kortyzolu 1 mg (2 tabletki po 500 µg) z oznaczeniem stężenia kortyzolu następnego dnia rano. Jest to jeden z testów, oceniających funkcję osi podwzgórze-przysadka-nadnercze w zakresie wydzielania kortyzolu. Prawdopodobnie potrzebne będzie więcej badań.

Podsumowując: Na dziś ma Pani postawione dwa rozpoznania: insulinooporności i subklinicznej niedoczynności tarczycy. Nieprawidłowości w wynikach badań hormonów jajnikowych i nadnerczy wymagają dalszej, szczegółowej diagnostyki.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Cukrzyca – Cukrzyca to przewlekła choroba ogólnoustrojowa charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Schorzenie to wynika z defektu wydzielania lub działania insuliny. Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce, który stabilizuje prawidłowy poziom glukozy we krwi, umożliwiając jej wnikanie do komórek.
  • Leki – Lekiem określa się każdą substancję wprowadzaną do organizmu w celu uzyskania określonego efektu terapeutycznego lub zapobiegania chorobie. Pojęciem leki określa się zarówno preparaty pochodzenia naturalnego, jak i syntetycznego oraz substancje stosowane w celach diagnostycznych (np.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Cukrzyca

Pomoc w napadzie hipoglikemii

Hipoglikemia (czyli niedocukrzenie) to stan, w którym ilość glukozy we krwi spada poniżej 55 mg/dl (3,0 mmol/l). W przypadku silnej hipoglikemii i braku jakiejkolwiek interwencji, hipoglikemia może doprowadzić nawet do śmierci. Kiedy dochodzi do takiego...

Diagnostyka cukrzycy

Hipoglikemia - przyczyny, objawy, kuracja

Hipoglikemia objawia się stopniowo razem ze spadkiem poziomu cukru we krwi. Na początku mogą pojawić się objawy przepowiadające. Natomiast w miarę, gdy cukier będzie się nadal obniżał hipoglikemia będzie się nasilała. Hipoglikemia zwana jest także niedocukrzeniem...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Hipoglikemia - co zrobić, gdy spada poziom cukru?

Hipoglikemia - co zrobić, gdy spada poziom cukru?

Nagły niepokój, drżenie dłoni, osłabienie, kołatanie serca i uczucie silnego głodu? To typowe objawy hipoglikemii, czyli spadku poziomu glukozy we krwi. Najczęściej spotyka to osoby chorujące na cukrzycę, ale nie tylko. Jeśli odpowiednio szybko zareagujesz...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insulinooporność - terapeutyczne wyzwanie

Insulinooporność - terapeutyczne wyzwanie

Od kilku tygodni jesteś ospały? Masz niskie poziomy glikemii nawet po posiłku? A może z nieznanych przyczyn w szybkim tempie tyjesz i nie możesz schudnąć mimo prawidłowo zbilansowanej diety? Jeśli tak, być może cierpisz na insulinooporność. Definicja Insulinoopo...

Rodzaje cukrzycy

Cukrzyca LADA

Cukrzyca typu LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults), według klasyfikacji etiologicznej jest cukrzycą typu 1A - o podłożu autoimmunologicznym. Co to znaczy? Ni mniej ni więcej to, że w organizmie chorego powstają przeciwciała przeciwko własnym komórkom....

Samokontrola okołoposiłkowa

Czym jest glikemia poposiłkowa?

Czym jest glikemia poposiłkowa?

U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa hiperglikemia nie przekracza zwykle 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w ciągu 2-3 godzin. To oznacza, że przez większą część doby stężenie glukozy nie zależy od posiłku. W okresie, kiedy...

Samokontrola okołoposiłkowa

Glikemia poposiłkowa

Stężenie glukozy w osoczu po spożyciu pokarmu określane jest mianem glikemii poposiłkowej (PPG). Zazwyczaj rośnie ono 10 minut po rozpoczęciu jedzenia. Dzieje się tak wskutek wchłaniania wodorowęglowodanów. Jeśli chodzi o jej stężenie to w przypadku...

Leczenie cukrzycy

Mniejsze ryzyko hipoglikemii z lekami inkretynowymi

Wiele osób cierpiących na cukrzycę typu 2 obawia się hipoglikemii, czyli niebezpiecznego powikłania terapii cukrzycy. Dzięki nowym lekom inkretynowym zagrożenie niedocukrzenia zostało zminimalizowane… Cukrzyca typu 2 Cukrzyca...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Jak działa insulina?

Insulina jest hormonem wydzielanym przez trzustkę, przez tzw. komórki B wysp Langerhansa. Pełni ona wiele ważnych funkcji w organizmie, bierze udział m.in. w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku...

Samokontrola okołoposiłkowa

Wysoka glukoza

Wysoka glukoza

Glukoza jest podstawowym źródłem energii naszego organizmu. Jest to cukier prosty, który składa się z sześciu atomów węgla. Jego stężenie wykrywa się na podstawie badania krwi. Niekiedy jej poziom jest za wysoki i ma to złe konsekwencje dla naszego zdrowia....

Wyszukaj lekarza po opiniach