Kobieta , 28 lat Witam,dopiero dowiedziałam się,że choruje na insulinoopornosc.Zaczęłam eliminować cukier.Chciałabym jednak wiedzieć czy czasem mogę sobie pozwolić na cukierki bez cukru np.na suklarozie czy ksylitolu,stewii?Czy one też mogą powodować wyrzut insuliny?
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • InsulinaInsulina jest hormonem wykorzystywanym w leczeniu cukrzycy. Dzięki niej glukoza jest łatwiej zużywana przez komórki mięśni i tkanki tłuszczowej. Ponadto zmniejsza produkcję cukru przez wątrobę i nasila jego przekształcanie w inne związki.
  • Słodycze – Słodycze są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Niestety, ta przyjemność może nas wiele kosztować. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Słodycze

Czekolada chroni przed zespołem metabolicznym!

Czekolada chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, który pojawia się u osób prowadzących niezdrowy tryb życia. Zespół metaboliczny obejmuje szereg schorzeń: cukrzycę typu 2, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, które są najczęstszą przyczyną zgonów....

Słodycze

Cztery objawy wysokiego cukru we krwi

Cztery objawy wysokiego cukru we krwi

Cukier - słodki i niebezpieczny nałóg Czujesz się często ospały, masz ochotę na coś słodkiego i ewidentnie brak ci energii? To mogą być oznaki podwyższonego poziomu cukru we krwi, który prowadzi do rozwoju cukrzycy. Okazuje się, że wielu chorych nawet...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...

Słodycze

Czy sztuczne słodziki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy?

Czy sztuczne słodziki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy?

Wokół sztucznych słodzików krąży wiele mitów. Eksperci postanowili więc po raz kolejny przyjrzeć się im dokładniej. Badania wykazały, że spożywanie słodzików w dużych ilościach może zmienić procesy wchłaniania cukru przez organizm. Rezultatem jest cukrzyca...

Słodycze

Naukowcy poprawiają smak stewii

Naukowcy poprawiają smak stewii

Cukier jako dodatek do żywności jest coraz powszechniej demonizowany. Jednak w wyniku niespadającego zamiłowania konsumentów do słodkiego smaku i poszukiwań alternatywnej metody słodzenia, rynek światowy już od jakiegoś czasu podbija stewia - niezawierający...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insulinooporność - terapeutyczne wyzwanie

Insulinooporność - terapeutyczne wyzwanie

Od kilku tygodni jesteś ospały? Masz niskie poziomy glikemii nawet po posiłku? A może z nieznanych przyczyn w szybkim tempie tyjesz i nie możesz schudnąć mimo prawidłowo zbilansowanej diety? Jeśli tak, być może cierpisz na insulinooporność. Definicja Insulinooporność...

Słodycze

Słodycze a dieta

Słodycze, jak każdy wie, kuszą swoim smakiem. Czekoladowe batoniki, lukrowane ciasteczka, nadziewane cukierki - są smakowite, ale niestety, bardzo kaloryczne. Skuteczne odchudzanie wymaga wielu poświęceń. Jednym z nich jest właśnie zrezygnowanie ze słodyczy....

Produkty żywnościowe

Słodycze

Słodycze są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Niestety, ta przyjemność może nas wiele kosztować. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności...

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Insuliny naśladujące podstawowe wydzielanie

Insuliny naśladujące podstawowe wydzielanie to insuliny charakteryzujące się późnym początkiem działania i długim czasem uwalniania z tkanki podskórnej do krwiobiegu. Dzięki temu pozwalają na względnie długie zapewnienie stałego, niskiego poziomu insuliny...