Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 1 3 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Interpretacja morfologii (limfocyty, monocyty)

Witam. Mam 29 lat, jestem mężczyzną. Uprzejmie proszę Państwa o dokonanie interpretacji morfologii. Niepokoją mnie podwyższone wartości (w procentach) limfocytów i monocytów. Wartości bezwzględne są w normie. Pozwolę sobie zamieścić wyniki całościowe wraz z normami laboratorium. OB: 2 (mm) (norma: <8) HCT: 49,2 [%] (norma: 41-53) RBC: 5,84 [10 do potęgi 6/ul] (norma: 4,5-5,9) HGB: 16,7 [g/dl] (norma: 14-18) WBC: 7,7 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 4-10) MCV: 84 [f] (norma: 81-99) MCHC: 34,1 [g/dl] (norma: 31-37) MCH: 28,7 [pg] (norma: 27-31) RDW-CV: 14,2 [%] (norma: 12,7-20,7) PLT: 293 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 150-450) MPV: 8,1 [fl] (norma: 7,5-12) Rozmaz: wart. b. NEUT: 3,47 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 1,8-7,7) % NEUT: 45,1 [%] (norma: 45-70) wart. b. LYMPH: 3,44 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 1-4,5) % LYMPH: 44,7 [%] (norma: 24-44) PRZEKROCZONE wart. b. MONO: 0,62 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 0,1-0,8) % MONO: 8,1 [%] (norma: 1-8) PRZEKROCZONE wart. b. EO: 0,16 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 0-0,45) % EO: 2,1 [%] (norma: 1-5) Najbardziej interesuje mnie Państwa interpretacja powyższego pod kątem chorób nowotworowych. Z góry dziękuję Państwu za pomoc. Pozdrawiam.
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam!

W badaniu morfologii krwi w przypadku białych krwinek (WBC, NEUT, LYMPH, MONO, EO) największe znaczenie mają wartości bezwzględne, a nie rozkład procentowy. W Pana przypadku odsetek limfocytów jest podwyższony tak nieznacznie, że nie może świadczyć o żadnej patologii.

Jednym słowem: wynik morfologii jest jak najbardziej prawidłowy.

Chorobom nowotworowym towarzyszy przewlekły stan zapalny w organizmie. Stąd chorzy w badaniu morfologicznym mają stwierdzaną leukocytozę (zwiększona ilość białych krwinek), przy czym diagnostyka opiera się na wartościach bezwzględnych. Ponadto może występować niedokrwistość z niedoboru żelaza, spowodowana niewielkim podkrwawianiem ze zmiany nowotworowej lub stanem zapalnym.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety