Mężczyzna , 29 lat Witam. Mam 29 lat, jestem mężczyzną. Uprzejmie proszę Państwa o dokonanie interpretacji morfologii. Niepokoją mnie podwyższone wartości (w procentach) limfocytów i monocytów. Wartości bezwzględne są w normie. Pozwolę sobie zamieścić wyniki całościowe wraz z normami laboratorium. OB: 2 (mm) (norma: <8) HCT: 49,2 [%] (norma: 41-53) RBC: 5,84 [10 do potęgi 6/ul] (norma: 4,5-5,9) HGB: 16,7 [g/dl] (norma: 14-18) WBC: 7,7 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 4-10) MCV: 84 [f] (norma: 81-99) MCHC: 34,1 [g/dl] (norma: 31-37) MCH: 28,7 [pg] (norma: 27-31) RDW-CV: 14,2 [%] (norma: 12,7-20,7) PLT: 293 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 150-450) MPV: 8,1 [fl] (norma: 7,5-12) Rozmaz: wart. b. NEUT: 3,47 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 1,8-7,7) % NEUT: 45,1 [%] (norma: 45-70) wart. b. LYMPH: 3,44 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 1-4,5) % LYMPH: 44,7 [%] (norma: 24-44) PRZEKROCZONE wart. b. MONO: 0,62 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 0,1-0,8) % MONO: 8,1 [%] (norma: 1-8) PRZEKROCZONE wart. b. EO: 0,16 [10 do potęgi 3/ul] (norma: 0-0,45) % EO: 2,1 [%] (norma: 1-5) Najbardziej interesuje mnie Państwa interpretacja powyższego pod kątem chorób nowotworowych. Z góry dziękuję Państwu za pomoc. Pozdrawiam.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie 79
Redakcja abcZdrowie Stażysta/Rezydent, Warszawa
Edytuj odpowiedź

Witam!

W badaniu morfologii krwi w przypadku białych krwinek (WBC, NEUT, LYMPH, MONO, EO) największe znaczenie mają wartości bezwzględne, a nie rozkład procentowy. W Pana przypadku odsetek limfocytów jest podwyższony tak nieznacznie, że nie może świadczyć o żadnej patologii.

Jednym słowem: wynik morfologii jest jak najbardziej prawidłowy.

Chorobom nowotworowym towarzyszy przewlekły stan zapalny w organizmie. Stąd chorzy w badaniu morfologicznym mają stwierdzaną leukocytozę (zwiększona ilość białych krwinek), przy czym diagnostyka opiera się na wartościach bezwzględnych. Ponadto może występować niedokrwistość z niedoboru żelaza, spowodowana niewielkim podkrwawianiem ze zmiany nowotworowej lub stanem zapalnym.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Normy laboratoryjne

Monocyty

Krew jest zawiesiną elementów morfotycznych w osoczu. Do elementów morfotycznych zalicza się: krwinki czerwone (erytrocyty), krwinki białe (leukocyty) oraz krwinki płytkowe (trombocyty). Przez wiele lat podstawą badania krwi było oglądanie pod mikroskopem...

Normy laboratoryjne

Limfocyty - normy

Limfocyty należą do leukocytów i mają zdolność do swoistego rozpoznawania antygenów. Dzielą się na limfocyty B oraz T. Białe krwinki wchodzą w skład układu chłonnego i narządów układu odpornościowego. Ich działanie polega na niszczeniu takich organizmów,...

Badania

Wyniki morfologii- normy, interpretacja

Morfologia krwi jest jednym z podstawowych i najczęściej wykonywanych badań laboratoryjnych. W połączeniu z badaniem fizykalnym pacjenta i wywiadem lekarskim może stanowić podstawę o potwierdzenia lub wykluczenia wielu chorób. Wyniki morfologii krwi...

Badanie elektrokardiograficzne (EKG)

Interpretacja badania EKG serca

EKG, czyli elektrokardiografia, jest jednym z podstawowych badań stosowanych w kardiologii. Jest to procedura prosta do wykonania i tania, a jednocześnie bardzo przydatna - niejednokrotnie na podstawie EKG lekarz jest w stanie zdiagnozować chorobę serca,...

Newsy

Leczenie testosteronem zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepów

Badanie opublikowane w "BMJ" stwierdza, że rozpoczęcie leczenia testosteronem jest związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia poważnych skrzepów krwi (znantych jako zakrzepica żylna lub VTE), która osiąga poziom szczytowy w ciągu sześciu miesięcy, a...

Przyczyny niepłodności

Przyczyny niepłodności u mężczyzn

O niepłodności mówimy, jeśli kobieta nie zachodzi w ciążę po roku regularnego współżycia z częstością ok. 3-4 stosunków tygodniowo, bez stosowania żadnych metod antykoncepcji. Niepłodność u mężczyzn są liczne i mają różne podłoże. Szacuje się, że problem...

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

TSH - wyniki i interpretacja, skuteczność badania

Kiedy dochodzi do zaburzeń w sferze funkcjonowania tarczycy, lekarz pierwszego kontaktu kieruje pacjenta na określenie poziomu TSH i ocenia wyniki badania TSH. Tarczyca to gruczoł, który wydziela i wytwarza do krwi hormony, tj. tyroksynę - T4 i trójjodotyroninę...

Wyszukaj lekarza po opiniach