Mężczyzna , 26 lat Witam. Prośba o interpretację wyników. Tsh 3.86 norma od 0.35-4.94 Anty TPO 0.18 norma od 0.00-5.61 Byłem kiedyś u endokrynologa stwierdził Haschimoto na podstawie usg tarczycy i wyników Tsh. Było wysokie ok 5. Od dwóch miesięcy nie biorę euthyroxu i wyniki jak wyżej.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Badanie hormonów tarczycy – TSH to skrócona nazwa hormonu tyreotropowego. Hormon TSH wydziela przysadka mózgowa. TSH oddziałuje na tarczycę – pobudza ją do produkcji innych hormonów: Choroba Hashimoto – Choroba Hashimoto, inaczej przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego, jest to jedna z najczęstszych przyczyn wywołujących pierwotną niedoczynność tarczycy. Inne nazwy choroby Hashimoto to także zapalenie tarczycy Hashimoto czy wole limfocytarne.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Normy laboratoryjne

Anty-TPO - wskazania, charakterystyka, normy, interpretacja

Anty-TPO to badanie przeciwciał stosowane w diagnostyce autoimmunologicznych chorób tarczycy. Anty-TPO to badanie krwi wykonywane zazwyczaj jednocześnie z badaniem stężenia tyreoglobuliny oraz w przypadku niepokojących wyników wcześniejszych badań TSH,...

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

TSH - wyniki i interpretacja, skuteczność badania

Kiedy dochodzi do zaburzeń w sferze funkcjonowania tarczycy, lekarz pierwszego kontaktu kieruje pacjenta na określenie poziomu TSH i ocenia wyniki badania TSH. Tarczyca to gruczoł, który wydziela i wytwarza do krwi hormony, tj. tyroksynę - T4 i trójjodotyroninę...