Kobieta , 22 lata Witam, proszę o pomoc w interpretacji moich wyników badań TSH 3 generacji 3.870 (norma 0.380 - 4.310) FT4 1.15 (norma 0.82 - 1.63) FT3 2.79 (norma 2.17 - 3.34) Dodam, że czekam na wizytę u endokrynologa jednak jestem zniecierpliwiona ponieważ widzę że TSH i FT3 mam podniesione, co to może oznaczać? Mam 22 lata. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Artykuły na ten temat
Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

Hormony tarczycy - rodzaje, badanie

Czym jest tarczyca? Jest to hormon niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Tarczyca położona w okolicach szyi. Najczęściej tarczyca składa się z dwóch płatów i cieśni, która je łączy. Głównym zadaniem tarczycy jest wydzielanie hormonów,...

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

TSH - wyniki i interpretacja, skuteczność badania

Kiedy dochodzi do zaburzeń w sferze funkcjonowania tarczycy, lekarz pierwszego kontaktu kieruje pacjenta na określenie poziomu TSH i ocenia wyniki badania TSH. Tarczyca to gruczoł, który wydziela i wytwarza do krwi hormony, tj. tyroksynę - T4 i trójjodotyroninę...

Badanie TSH - hormony tarczycy, choroby, normy, minusy badania

Hormony tarczycy

Hormony tarczycy

Rysunek przedstawia trójjodotyroninę, która jest najbardziej aktywnym hormonem tarczycy.

Badania w łysieniu

Badanie hormonów tarczycy w kierunku łysienia

Tarczyca to narząd niezbędny do życia, odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm organizmu. Czasami jednak zdarza się, że nie jest on przyczyną zdrowia, ale choroby. Zarówno niedoczynność jak i nadczynność tarczycy powoduje, że metabolizm nie jest prawidłowy....

Badania

Badanie izotopowe tarczycy (scyntygrafia tarczycy)

Badanie izotopowe tarczycy pozwala uzyskać jej obraz, z którego lekarz może odczytać choroby tarczycy, tj. odszczepy pozagruczołowe, przerzuty nowotworowe. Badanie to polega na podaniu (doustnie lub dożylnie) izotopu promieniotwórczego, który wypełnia...

Badanie TSH - cel, normy, interpretacja, wady

TSH - tyroksyna, badanie tarczycy, wskazania i normy

TSH to nic innego jak kompleksowe badanie hormonów tarczycy. Dokładniej opisując jest to badanie krwi, w którym można określić poziom tyroksyny i tyreotropiny. Tyroksyna jest to hormon, który produkuje gruczoł tarczowy, natomiast tyreotropina to hormon,...

Normy laboratoryjne

T3 - charakterystyka, wskazania, przebieg badania, interpretacja wyników

Jednym z najważniejszych hormonów produkowanych przez tarczycę jest T3. Odgrywa on znaczącą rolę w prawidłowej pracy układu nerwowego oraz kostnego. Badanie T3 wykonywane jest w szczególności u niemowląt, ponieważ niedobór tego hormonu może spowodować...

Badania

Badanie hormonów płciowych

Badanie poziomu hormonów płciowych wykonuje się u kobiet w sytuacji różnego rodzaju zaburzeń cyklu menstruacyjnego, a także w przypadku związanych z tym trudności z zajściem w ciążę. Cały cykl miesięczny znajduje się pod kontrolą osi hormonalnej podwzgórze...

USG tarczycy

USG tarczycy - przebieg badania, wyniki

USG tarczycy jest często podstawą do diagnozy coraz częściej pojawiających się chorób czy zmian patologicznych tego gruczołu. USG tarczycy jest badaniem bezpiecznym, całkowicie bezbolesnym i nieinwazyjnym. Właściwie przeprowadzone badanie USG tarczycy...