Mezoterpia igłowa twarzy i dekoltu
Mezoterapia igłowa to zabieg, który możesz odbyć w gabinecie dermatologii estetycznej. Polega na wstrzyknięciu substancji leczniczych bezpośrednio w obręb skóry. Zobacz, jak wygląda zabieg.
BMI męża wynosi 31,71, co wskazuje na otyłość I stopnia. Taki wynik sprzyja powstawaniu wielu chorób dietozależnych - m.in. cukrzycy, miażdżycy i nadciśnieniu. U Pani męża można już zaobserwować zaburzenia metabolizmu lipidów.
Polecałabym zapoznanie się z dietą o niskim indeksie glikemicznym. Prawidłowo stosowana pomoże w leczeniu zaburzeń metabolicznych i zwalczaniu otyłości. Jest ona stosowana powszechnie - u pacjentów zagrożonych lub chorujących na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę - czyli w zespole metabolicznym.
Opiera się ona na spożywaniu produktów nisko przetworzonych.
Eliminuje się białe pieczywo, biały ryż, białe makarony i zastępuje się je ich odpowiednikami - razowe/żytnie pieczywo, brązowy ryż lub paraboiled, razowe/pełnoziarniste makarony, grube kasze (pęczak, kasza gryczana). Należy wyeliminować wszelkie produkty z białej mąki - pierogi, kluski, pyzy, ciasta, bułki, drożdżówki itp.
Do diety włącza się niskotłuszczowe produkty mleczne (0,5% tłuszczu - mleko, sery twarogowe, jogurty naturalne bez cukru, maślanki naturalne, kefiry naturalne, serki ziarniste). Wykluczyć należy tłuste sery żółte, serki topione, sery pleśniowe i inne tłuste lub słodkie produkty mleczne.
Należy spożywać chude mięso (drób, cielęcina, królik, chuda wołowina) - najlepiej gotowane, pieczone pod przykryciem lub w rękawie foliowym lub gotowane na parze. Do diety należy dodać ryby (ok 2 -3 razy w tygodniu) - gotowane na parze, pieczone pod przykryciem (nigdy smażone).
Podstawę diety powinny stanowić surowe warzywa lub gotowane na parze. Jednak surowe powinny dominować. W ciągu dnia należy zjeść 1-2 porcje owoców - np. jedno jabłko/gruszkę (najlepiej jeśli będą to sezonowe owoce klimatu umiarkowanego). Unikać trzeba suszonych owoców.
Jeżeli dobrze są tolerowane - zachęcam do spożywania nasion roślin strączkowych (soja, fasola, cieciorka, groch) - są bardzo bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych.
Do przyrządzania potraw dodaje się na zimno oleje roślinne. Ograniczyć należy tłuszcze do smarowania pieczywa.
Należy wystrzegać się smażenia i pieczenia bez przykrycia oraz wszelkich słodyczy, cukru i produktów cukierniczych, słonych przekąsek, żywności typu fast-food.
Więcej informacji znajdą Państwo pod adresem
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-o-niskim-indeksie-glikemicznym
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak schudnąć 25 kg? Jaka dieta? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Kiedy mogę rozszerzyć dietę po usunięciu pęcherzyka? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Dieta przed sigmoidoskopią – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jestem na programie metadonowym - czy dieta Dukana mi pomoże? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Czy w chorobie łuszczycy potrzebna jest dieta? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta po wycięciu płuca – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Produkty, które mogą zwiększyć ryzyko raka. Sprawdź, na co uważać
Ryzyko raka Naukowcy powtarzają, że to, co jemy, m