Jak długo w organizmie utrzymuje się gluten?

Witam. Dwa tygodnie temu złapały mnie nudności (bez wymiotów) trwało to od poniedziałku do piątku. (Dostałam od lekarza xifaxan). Myślałam ze to jakieś zatrucie albo bakteria... w międzyczasie zrobiłam prywatnie gastroskopię gdzievwszystko wszystko ok poza przepuklina Żołądka. Od 4 dni znów złe się czuje... mam nudności ale nie wymiotuje... czasem trwają cały dzień a czasem kilka godzin zazwyczaj rano no i strasznie słabo się czuje nie mam na nic siły... odstawiłam gluten ponieważ 5 lat temu miałam podobne objawy (tylko ze jeszcze miałam silne bóle brzucha) i okazało się ze miałam alergie na mąkę przenna. Czy to może być znów alergia? Czy gluten utrzymuje się w organizmie kilka dni? A może to coś innego? Jestem zarejestrowana do alergologa ale trzeba czekać może warto odwiedzić jeszcze jakiegoś lekarza?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Może byc wiele przyczyn bólu brzucha... Konieczna pełna konsultacja najlepiej z wynikami badań. Ważny stan pacjenta, wywiad, choroby współwystępujące, stosowane leki; STAN PACJENTA! Ważny też nastrój i sen; tryb życia i pracy, aktywność fizyczna, stresy, leki, niepokoje, depresja, Ważny wywiad rodzinny. Pozdrawiam i zapraszam .

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty