Mężczyzna , 68 lat Zapalenie jelit powracające co jakiś czas / co 4- 7 m-cy/ jak zapobiegać nawrotom sposobami domowymi ? Mam 68 lat a zapalenie od ok. 8 lat Piję często siemię, robię zupki / na wodzie płatki owsiane, jabłko i łyżka siemienia. Może coś bardziej skutecznego
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Owoce

Kiedy owoce mogą zaszkodzić?

Owoce są powszechnie uważane za zdrowe. Stanowią źródło witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Wspomagają odporność, pomagają zapobiegać wielu chorobom, regulują przemianę materii, nawadniają organizm. Dlatego też powinniśmy jeść je codziennie....

Owoce

Poproszę kiwi

Poproszę kiwi

Pochodzenie "chińskiego agrestu" Kiwi, znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze,...

Owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

„Pychotka" - takie skojarzenie przywołuje dla większości z nas wspomnienie owoców dojrzewających w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych....

Owoce

Owoce leśne

Maliny, jeżyny, jagody, poziomki czy borówki - któż z nas ich nie lubi? Są smaczne, małokaloryczne, a zbieranie ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe...

Produkty żywnościowe

Owoce

Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Owoce zawierają antyoksydanty, takie jak: witaminy A, C i E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające...

Owoce

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Koktajle z kiwi są bardzo zdrowe. Inspiracji do przygotowania pysznych...

Owoce

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka - niedoceniona krewna truskawki

Poziomka. Co warto o niej wiedzieć? Poziomka pospolita (Fragaria vesca), nazywana także zwyczajną, jadalną lub czerwoną jagodą, rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego. Najczęściej możemy ją spotkać na obrzeżach lasów iglastych i liściastych, na...

Owoce

Oliwki - jedne z najzdrowszych owoców na świecie

Oliwki - jedne z najzdrowszych owoców na świecie

Naturalna profilaktyka Nie każdy przepada za charakterystycznym smakiem oliwek, jednak powodów, aby się do nich przekonać, jest przynajmniej kilka, a naukowcy ciągle dostarczają nowych. Te niewielkie owoce, bez których kuchnia śródziemnomorska nie miałaby...

Owoce

Jagody spowalniają rozwój choroby Alzheimera

Jagody spowalniają rozwój choroby Alzheimera

Borówki amerykańskie oraz jagody znane są z tego, że zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów, a także mają zbawienny wpływ na oczy. Jednak najnowsze  nowe badania potwierdziły, że poprawiają również pamięć i funkcje poznawcze. Oznacza to, że mogą...

Owoce

Orzechy - wartości odżywcze, kaloryczność, zastosowanie w diecie

Orzechy - wartości odżywcze, kaloryczność, zastosowanie w diecie

Właściwości orzechów są znane od dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Orzechy uchodzą za symbol szczęścia i mądrości. Nie bez powodu goszczą często na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia....