Zapytaj lekarza

1 , 0 2 1 , 3 1 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak interpretować wynik badania krwi i czy konieczne są dodatkowe badania?

Witam. Proszę o interpretację poniższych wyników morfologii. Leukocyty 8,27 tys/ul (4,23-9,07) Erytrocyty 5,47 mln/ul (4,63-6,08) Hemoglobina 16,9 g/dl (13,7-17,5) Hematokryt 47,4% (40,1-51) MCV 86,7 fl (79,0-92,2) MCH 30,9 pg (25,7-32,2) MCHC 35,7 g/dl (32,3-36,5) Płytki krwi 115 tys/ul (150-400) RDW-CV 12,6 % (11,6-14,4) MPV 14,5 fl (9,4-12,6) Neutrofile 4,57 tys/ul (2,00-7,00) Limfocyty 2,6 tys/ul (1,00-3,00) Monocyty 0,82 tys/ul (0,2-1,0) Eozynofile 0,30 tys/ul (0,02-0,50) Bazofile 0,02 tys/ul (0,02-0,10) Neutrofile 55,3 % (40,0-80,0) Wiem, że prawie wszystkie parametry mieszczą się w normie, ale martwi mnie ilość płytek oraz wartość MPV. Płytki miałem wykonywane kilkukrotnie i zawsze wynik był zbliżony do tego (nie spadał poniżej 115tys, dochodził do 140tys). Czy jest się czym przejmować? Czy należy wykonać dodatkowe badania?
MĘŻCZYZNA, 29 LAT 10 miesięcy temu

Badania krwi - hemoglobina

Hemoglobina jest podstawowym składnikiem krwinek czerwonych. Jest nie tylko barwnikiem nadający krwi czerwony kolor, ale pełni również ważną funkcją ? transportuje tlen do tkanek. Lekarz Łukasz Kowalski objaśnia szczegóły dotyczące badania hemoglobiny.

Lek. Paweł Szadkowski
92 poziom zaufania

Jeśli nie ma Pan żadnych objawów (wybroczyny, łatwe siniaczenie się), to taki wynik nie stanowi powodu do leczenia. Może Pan raz na jakiś czas robić sobie kontrolną morfologię, ale aktualnie ten wynik nie stanowi powodu do niepokoju.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy