Zapytaj lekarza

1 , 0 2 7 , 0 0 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak interpretować wynik badania krwi i czy mam niski poziom żelaza?

Co mogą oznaczać poniższe wyniki? Czy jest za mało żelaza w diecie? Kobieta lat 37, badanie wykonane 35 dni po ostatniej miesiączce: Hemoglobina 12.1 g/dL przy normie 12-15.6 Iron 18 ug/dLprzy normie 50-170 Iron 3.22 mcmol/L przy normie 8.95-30.43 Transferrin Saturration index 4% norma 20-55 Ferritine <8 przy normie 10-120 Total iron binding capacity 438.10 ug/dL przy normie 235-450
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Badania krwi - hemoglobina

Hemoglobina jest podstawowym składnikiem krwinek czerwonych. Jest nie tylko barwnikiem nadający krwi czerwony kolor, ale pełni również ważną funkcją ? transportuje tlen do tkanek. Lekarz Łukasz Kowalski objaśnia szczegóły dotyczące badania hemoglobiny.

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Wszystkie wyniki wskazują na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Nie podała Pani wyników MCV i MCH - ich obniżenie również wskazuje na tę dolegliwość. Proszę się udać do lekarza pierwszego kontaktu. Może być konieczna suplementacja żelaza oraz zmiana diety.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy