Zapytaj lekarza

1 , 0 2 1 , 1 3 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak interpretować wynik badania tarczycy u osoby, której matka chora jest na Hashimoto?

co oznaczają takie wyniki tarczycy? FT3 - 5,06 norma (3,10-6,80). , FT4 - 12, 21 norma ( 12,00- 22,00), TSH - 2.150 norma (0,270 - 4,200), ATG - 120 IU/ml <115 , ATPO - 7 IU/ml <34. Czy są to wyniki prawidłowe ? ATG jest podwyższone, czy mam chorą tarczyce? moja mama choruje na haszimoto.
KOBIETA, 24 LAT 10 miesięcy temu

Problemy hormonalne kobiet

Lek. Paweł Szadkowski
92 poziom zaufania

Wszystkie wyniki tarczycy są w normie, więc nie ma Pani ani nadczynności, ani niedoczynności tarczycy. Również p/ciała antyTPO są ujemne, a one są najbardziej charakterystyczne dla ch. Hashimoto. Obecność p/ciał ATG sama w sobie ne jest powodem do niepokoju, gdyż mogą one być dodatnie u osoby zdrowej. Samych "przeciwciał" się nie leczy. Jeśli w rodzinie występują choroby tarczycy, może Pani raz na jakiś czas sprawdzać sobie poziom hormonów (głównie TSH). Obecność p/ciał ATG może też oznaczać, że kiedyś w przyszłości rozwinie się u Pani choroba tarczycy, ale wtedy na pewno zwrócą Pani uwagę objawy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy