Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Witam
Szpinak nie jest dobrym źródłem żelaza w diecie, ponieważ składnik ten z uwagi na związanie ze szczawianami, jest przyswajalny w bardzo niewielkim stopniu.
Najlepszym źródłem pełnowartościowego żelaza w naszej diecie jest mięso. Występująca w nim forma chemiczna (żelazo hemowe)przyswajana jest w przewodzie pokarmowym w zdecydowanie większym stopniu (40%) niż w produktach roślinnych (żelazo niehemowe; przyswajalne w 20%)
W 100 g szpinaku jest 2,8 mg żelaza, więc nie jest to aż tak duża ilość. Poza tym żelazo z produktów roślinnych jest trudniej przyswajalne niż z produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zawartość żelaza w szpinaku szacuje się na 2,4-2,8 mg na 100 g produkty i jest to stosunkowo duży poziom jak na warzywo. Jednak przyswajalność w produktów roślinnych jest niższa jeżeli porównamy ją z przyswajalnością żelaza z produktów zwierzęcych. Szpinak zawiera również dużo kwasu foliowego, potasu, magnezu, witaminy K, witaminy C i niestety kwasu szczawiowego i fosforanów.
Witam serdecznie,
Zawartość i dostępność żelaza w szpinaku jest podobna jak w innych zielonych roślinach. Mit o bardzo wysokiej zawartości żelaza, wziął się stąd, że podczas badania zawartości żelaza w szpinaku, omyłkowo przesunięto przecinek w wyniku, przez co poszła wieść, że w szpinaku jest mnóstwo danego pierwiastka.
Więcej żelaza niż w szpinaku znajdziemy m.in. w płatkach owsianych, melasie, śliwkach suszonych. Szpinak wcale nie zawiera dużo żelaza dodatkowo jego przyswajalność maleje wraz z ograniczeniem witaminy C w naszej diecie.
W razie jakichkolwiek pytań zapraszam na bez\płatną konsultację dietetyczną tel 506225670
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
W stosunku do typowych produktów bogatych w żelazo (czerwone mięso, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, kakao, zarodki pszenne) jest go tam niewiele. Wśród warzyw poza szpinakiem żelazo znajduje się także w burakach, boćwinie, brukselce, brokułach, warzywa te warto łączyć z produktami bogatymi witaminę C, aby uzyskać lepszą przyswajalność żelaza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Dieta bogata w szpinak w ciąży – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Konsekwencje nadmiaru szpinaku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Celiakia i niedobory żelaza – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska