Jak łączyć warzywa?

czy łączenie warzyw takich jak marchew, brokuł i cebula (chodzi mi o sos gotowany np. do kurczaka) jest zdrowe? których warzyw nie powinno sie laczyc?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia

Jedyny znany mi przykład warzyw których nie należy łączyć to ogórek zawierający enzym - askorbinazę z warzywami bogatymi w witaminę C ( np. papryka , pomidor ). Każde inne połączenia będą korzystne , gdyż będą uzupełniały potrawę w większą ilość witamin i składników mineralnych. Świetna decyzja aby sosy przygotowywać samemu , należy unikać kupnych mocno przetworzonych !

0

Witam!
nie powinniśmy łączyć
herbaty z cytryną
pomidora z twarogiem
pomidora z zielonym ogórkiem
ryby morskie i warzywa kapustne
olej słonecznikowy i ryby
mięso czerwone i wino

0

Tak, te warzywa można ze sobą łączyć.
Zielonego ogórka nie powinniśmy łączyć z pomidorem, ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinazę, który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C. To samo dzieje się w połączeniu ogórka np. z: papryką, cebulą, cykorią, natką pietruszki czy sałatą.
Z ciekawostek dotyczących warzyw warto pamiętać że kapustnych (m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka) nie powinno się łączyć z rybami morskimi i owocami morza które są źródłem jodu, ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty