Zapytaj lekarza

1 , 0 2 6 , 7 3 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak leczyć trądzikowe problemy z cerą?

Dzień dobry, od 2-ch lat mam problem z cerą na brodzie i nosie widać mnóstwo zaskórników, łój, Makijaż wygląda źle a "sauté" wyglądam jeszcze gorzej Oraz przetłuszczanie się włosów i wypadanie(Ma to ogromny wpływ na moją samoocenę) Wypryski pojawiają sie wybiórczo. Miesiączki mam regularne, w ciążę zaszłam bez problemu, nie mam nadmiernego owłosienia, jestem szczupła, ciśnienie w normie, ginekolog podczas USG nie miał zastrzeżeń choć jest jedna mała torbiel. Zrobiłam badania 5 dc. TSH 3 mies.temu wynosiło TSH 1,59 mIU/L teraz TSH 2,48 mIU/L (N 0,27 — 4,20) FT3 4,96 pmol/l (N 3,10 — 6,80) FT4 16,3 pmol/l (N 12,0 — 22,0) Prolaktyna 28,600 ng/ml (N 4,8 — 23,3) Testosteron 0,21 ng/ml(N 0,06 — 0,82) ATPO < 5,0 IU/ml ( < 34,0) SHBG 49,3 nmol/l(N 27,8 - 146,0) Estradiol 31,01 pg/ml (F. folik.12,4 – 233) LH 12,87 mIU/ml (F. folik. 2,4 - 12,6) Progesteron 0,27 ng/ml (F. folik. 0,06 - 0,89) FSH 6,93 mIU/ml (F. folik. 3,5-12,5) 17 - OH progesteron 2,58 ng/ml (F.folik 0,2 - 1,3 ng/ml ) DHEA-S 223,40 μg/dl (N 60,90 — 337,00 ) DHEA 10,416 ng/ml (18-40 lat: 1,33-7,78) Androstendion 2,08 ng/ml (Kobiety przed menopauza 0,4ng/ml- 3,4 ng/ml) Kortyzol 16,47 μg/dl (N 4,82 - 19,50) (godz 6:00-10:00) Kwas foliowy ­ 19,49 ng/ml (N 4,6 — 18,7 ) PTH 24,55 pg/ml (N 15,00 — 65,00 ) Endokrynolog nie dał mi konkretnej odpowiedzi o czym świadczą wyniki badań, może Państwo dadzą mi wskazówkę?Z góry dziękuję
KOBIETA, 34 LAT 4 tygodnie temu

Opryszczka narządów płciowych u kobiet w ciąży

Lek. Aleksandra Witkowska
82 poziom zaufania

Jedyne co mogę zalecić to konsultację dermatologiczną, leczenia antybiotykiem zmian skórnych i następnie np zabiegi laserowe

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy