Kobieta , 19 lat Witam! Mam 19 lat, ważę 61 kg (mimo tego że mam prawidłową masę ciała i tak wyglądam grubo). Chciałabym się dowiedzieć, jak obliczyć, ile powinnam dziennie przyjmować węglowodanów, białek i tłuszczy, tak żebym chudła 1 kg tygodniowo. Podobno 1 kg to 1 cm, tak? Nie mam wagi w domu, więc co tydzień mierzyłabym się miarką. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź;)
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Maria Kreid 56
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa 56 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Nie podała Pani swojego wzrostu. Do obliczenia podstawowej i całkowitej przemiany materii potrzebne są następujące parametry - wzrost, masa ciała, wiek, płeć, rodzaj aktywności fizycznej. Bez tych informacji nie wyliczę, ile węglowodanów, białka i tłuszczu powinna zawierać Pani dieta.
Zwyczajowo przyjmuje się obliczenia - 1 g białka na 1 kg masy ciała (jeżeli nie zdiagnozowano żadnych chorób). Tłuszcze powinny dostarczać ok. 30% dziennej energii. Węglowodany uzupełniają energetyczność diety, gdy odejmiemy od niej procentowy udział energii z tłuszczu i białek.
Pozdrawiam

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zdrowe odżywianie – Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze. Rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo. Zdrowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym determinuje długość życia. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych – otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
  • Bilansowanie zdrowej diety – Bilansowanie zdrowej diety to ważny element prawidłowego żywienia. Zbilansowana dieta i prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zbilansowana dieta pomaga osiągać dobre wyniki w nauce, pracy i w sporcie. W 1998 roku z inicjatywy Rady Promocji Zdrowego Żywienia powstała Złota Karta Żywienia, która zawiera wskazówki, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta każdego zdrowego Polaka.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Bilansowanie zdrowej diety

Dobór diety

Odpowiednio zbilansowana dieta dobrana do potrzeb organizmu pozwala na jego sprawne funkcjonowanie. Zasadą zdrowego odżywiania jest przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach kalorii oraz składników odżywczych. Racjonalna dieta...

Bilansowanie zdrowej diety

Kaloryczność posiłków

Kaloryczność produktów żywnościowych to nic innego jak energia, którą dostarcza określona ilość danego pokarmu. Energia ta wyrażona jest w kaloriach. Wyjaśniając pojęcie kalorii (w skrócie - cal), można powiedzieć, że jest to taka ilość ciepła (energii),...

Bilansowanie zdrowej diety

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

Na czym polega zdrowe odżywianie? Istnieje wiele informacji na temat racjonalnego odżywiania. Część z nich jest zgodna z prawdą, a część niestety została wyssana z palca. Warto znać kilka podstawowych informacji dotyczących prawidłowego odżywiania się.Mięso...

Bilansowanie zdrowej diety

Rola składników pokarmowych

Pod pojęciem „składniki odżywcze" rozumie się wszystkie te substancje zawarte w pożywieniu, które muszą być dostarczone organizmowi, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. Zalicza się do nich białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, a także składniki mineralne...

Bilansowanie zdrowej diety

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany

Węglowodany powinny stanowić od 50 do 55% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Tymczasem węglowodany pochodzące ze słodkich produktów i słodzonych napojów nie mogą przekroczyć 10% całkowitej ilości kalorii. Jak w takim razie zaspokoić dzienne...

Bilansowanie zdrowej diety

Jak zdrowo się odżywiać?

Jak zdrowo się odżywiać?

Jak się zdrowo odżywiać? - to pytanie dręczy każdego, kto dba o swoje zdrowie i chce posiadać zgrabną sylwetkę. Zdrowa dieta to przede wszystkim dostarczanie organizmowi w odpowiednich ilościach składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy,...

Bilansowanie zdrowej diety

Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata

Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata

Większość z nas lubi sięgać po przekąski - są małe, zaspokajają nagły głód i można zjeść je praktycznie wszędzie. Na sklepowych półkach dominują jednak niezbyt zdrowe produkty - chipsy, paluszki, krakersy, cukierki i batoniki. Jaką mamy alternatywę? Istnieje...

Bilansowanie zdrowej diety

Zdrowy styl życia

Zdrowy styl życia to sposób życia, który ma na celu zapewnić optymalne zdrowie oraz minimalizować ryzyko zachorowania na choroby określane mianem społecznych. Do takich chorób zaliczane są przede wszystkim schorzenia układu sercowo-naczyniowego (choroba...

Bilansowanie zdrowej diety

Nowa piramida żywienia - stopnie, różnice

Nowe zasady w piramidzie żywienia opracowali naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w USA (Department of Nutrition, Harvard School of Public Health), pod kierunkiem prof. Waltera C. Willetta. Są one bardzo zbliżone do zasad diety śródziemnomorskiej, która postrzegana...

Bilansowanie zdrowej diety

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy? Jeszcze kilka lat temu zalecano znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. To błąd - są one bowiem niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają...

Wyszukaj lekarza po opiniach