Zapytaj lekarza

1 , 0 2 5 , 9 1 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak mogę zrzucić kilogramy przy moich dolegliwościach zdrowotnych?

Witam mam 18 lat, wagę 69 kg i 166 cm wzrostu. Chciałabym schudnąć do 60 kilogramów. Jednak jest to problematyczne ponieważ mam problemy zdrowotne. Mam niedoczynność tarczycy, wrzody, niestwierdzone jeszcze badaniami jelito drażliwe oraz nie toleruje laktozy. Jednak trzymam się diety zalecanej na te dolegliwości. Nie jem nabialu, unikam produktów zbożowych, jem owoce i warzywa, pije 1,5 litra dziennie a w lecie nawet 3l, jem takie produkty jak olej kokosowy, awokado, pestki dyni. Biorę też leki oraz suplementuje się witaminą D3, żelazem(mam delikatną anemię) oraz probiotykami. Do momentu w którym wykryto te choroby nie dbałam specjalnie o to co jadlam. Często też jadłam za dużo skąd moja waga. W szkole na wf nie ćwiczyłam ponieważ mam chore kolana. Teraz gdy bardzo pilnuje brania leków i spożywania nie za dużych i zdrowych posiłków nie mam żadnego problemu z brakiem sytości. Mam jednak problem z trwającymi praktycznie cały czas nudnościami. Zazwyczaj ustępują kiedy coś jem ale szybko też wracają. Nie sprawia to w tym momencie że jem częściej niż powinnam większy problem mam z tym że przez nie odechciewa mi się jesc. Jednak waga pokazuje cały czas albo 68 albo 69. Co mogę jeszcze zrobic dla swojego zdrowia i dla utraty niepotrzebnych kilogramów? Rozumiem że mój organizm musi się uregulować i pewnie w tym momencie może nie powinnam się tym martwić ale mam kompleksy związane z moim wyglądem dlatego bardzo bym chciała schudnąć przynajmniej do 64 kilo ale zawsze będę dążyć do 60 dopóki moja figura będzie nie będzie mnie satysfakcjonować. Na razie posiadam oponkę na brzuchu. Ale chcę się też pozbyć cialka w okolicy kolan ramion pleców i tylko trochę z ud i tyłeczka:) Czy mogę od kogoś dostac poradę co zdeterminowana dziewczyna może zrobić w takim przypadku?
KOBIETA, 18 LAT około miesiąca temu

Dieta 1000 kalorii

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól. Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu. Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje i układam diety online. W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk Dietetyk

Specjalista w zakresie dietetyki.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy