Jak można potwierdzić alergię na gluten?

Podejrzewam u siebie alergię na gluten.Czy badaniem na przeciwciała p/transglutaminazie tkankowej Iga można tą alergie potwierdzić? Dziękuję
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Tym badaniem potwierdza się celiakię (ale proszę jeszcze zrobić IgG) , na alergię typu 1-go trzeba zrobić test IgE, a na alergię 3-go typu czyli IgG czyli nietolerancję test Imupro lub Fooddtetctive lub inny zwany testem na nietolerancje pokarmowe IgG zależne, chyba, że znajdzie Pani samo IgG na pojedynczy składnik czyli w tym wypadku gluten .

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty