Badanie cholesterolu

Badanie cholesterolu pozwala ustalić stopień ryzyka chorób układu sercowo ? naczyniowego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, informuje, jakie działania należy podjąć, aby podczas poddawania się temu badaniu, uzyskany wynik był rzeczywisty.

Witam, Aby zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL, należy zastępować w diecie nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze zwierzęce – tłuste produkty mleczne i mięsne) nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (oleje roślinne i miękkie margaryny). Trzeba maksymalnie ograniczać spożycie tzw. izomerów trans kwasów tłuszczowych. Głównym ich źródłem w diecie są częściowo uwodornione tłuszcze roślinne, występujące w tłuszczu cukierniczym, i – co za tym idzie – w wyrobach przemysłu cukierniczego i piekarniczego.W hipercholesterolemii zaleca się również ograniczenie spożycia cholesterolu pokarmowego, tj. takich produktów, jak żółtka jaj, podroby i wędliny podrobowe. Działanie zmniejszające stężenie cholesterolu LDL ma błonnik pokarmowy, szczególnie obecny w nasionach roślin strączkowych, owocach, warzywach i produktach zbożowych z pełnego przemiału (ciemne pieczywo z mąki z grubego przemiału, kasze: gryczana, jęczmienna, płatki owsiane). Dlatego należy w żywieniu kłaść nacisk na spożycie wymienionych produktów.Z olejów roślinnych godny polecenia jest olej rzepakowy, gdyż poza jednonienasyconym kwasem oleinowym (co jest ogólnie znane) zawiera wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, jakim jest kwas alfa linolenowy. Inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z tej rodziny,, występują w tłustych rybach morskich, np. w śledziach, makrelach i łososiach. Stąd bierze się zalecenie spożywania tłustych ryb morskich przynajmniej dwa razy w tygodniu. Czego unikamy : Należy więc unikać tłustych mięs i wyrobów wędliniarskich, takich jak pasztet, parówki, pasztetowa, salami, kiełbasy wiejskie, baleron i boczek. Wybierając produkty nabiałowe, należy uwzględniać te z małą zawartością tłuszczu lub odtłuszczone. Osobiście włączyłabym do diety olej lniany lub siemię lniane. Jeśli chodzi o olej polecam spożywac go na surowo 2 razy dziennie rano i wieczorem, on bardzo ładnie obniża poziom cholesterolu.

0
Agata Zmorkowska Dietetyk, Poznań
37 poziom zaufania

Witam,
Poziom cholesterolu można obniżyć "zdrową" dietą- zmianą nawyków żywieniowych. Należy zmodyfikować dzienny jadłospis- wykluczyć smażone, tłuste potrawy, ograniczyć tłuszcze zwierzęce, wysokokaloryczne potrawy. Wzbogacić należy dietę w owoce i warzywa, jeść regularnie w odpowiednich porach, uzupełniać dietę w wodę mineralną niegazowaną. Pomocna będzie wizyta u dietetyka.
Pozdrawiam,
Agata Zmorkowska

0

Witam. W celu obniżenia cholesterolu należy zmienić swój tryb żywienia oraz zwiększyć aktywność fizyczną. Powinna Pani zrezygnować lub chociaż ograniczyć spożycie smażonych, tłustych potraw, pełnotłustych produktów mlecznych (typu sery żółte, pleśniowe, topione, pełnotłuste mleko, jogurty owocowe), słodyczy oraz słodkich napojów. Warto wprowadzać do menu produkty, które obniżają stężenie cholesterolu, czyli tłuste ryby morskie, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, płatki zbożowe (najlepsze są owsiane), owoce morza, jeść więcej warzyw i owoców, a także wybierać produkty zbożowe z pełnego ziarna. Większa podaż błonnika wraz z dietą reguluje profil lipidowy. Warto jeść regularnie 4-5 posiłków w ciągu dnia. Regularna aktywność fizyczna minimum 30-40 minut dziennie również może obniżyć stężenie cholesterolu we krwi.

0

Najprościej można to zrobic w taki sposób, aby nie dostarczac go do organizmu z zewnątrz. Cholesterol jest organizmowi potrzebny, ale jest w stanie sam go sobie wytworzyć z własnych zapasów. A cholesterol w pożywieniu obecny jest we wszystkich produktach zwierzęcych. Im tłuściejszy produkt tym więcej cholesterolu pochłaniamy.Cholesterolu nie mają produkty roślinne (oleje, orzechy, warzywa, strączkowe). Tak więc proszę zamienić tłuste mięsa (np. wieprzowina, kiełbasy) na chude (np. pierś kurczaka i indyka bez skóry), tłuste mleko, twarogi i sery żółte na chude twarogi a żółty ser plasterek na tydzień; wyeliminować masło, smalec na rzecz dobrych margaryn miekkich oraz olejów roslinnych. No i oczywiście włączyć do diety chude ryby i spore ilości warzyw dostarczających cennego błonnika.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty