Kobieta , 52 lata Witam,mam 50 l.proszę mi powiedzieć jak mam obnizyc trojglicerydy 240,2
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Trójglicerydy - badanie, normy, przyczyny podwyższonego poziomu

Podwyższone trójglicerydy - skutki, przyczyny, dieta

Gdy po wykonaniu badań okazuje się, że poziom trójglicerydów jest podwyższony, zastanawiamy się , co powinniśmy zrobić, aby go zmniejszyć. Ważne jest, by dowiedzieć się, co spowodowało taki wynik i jak przy pomocy diety można go zmniejszyć. Czym są...

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Badania krwi - trójglicerydy (TG) (WIDEO)

Badania krwi - trójglicerydy (TG) (WIDEO) Odtwórz wideo

Trójglicerydy, inaczej triglicerydy, są organiczną substacją tłuszczową (inaczej: lipidową). Substancja ta stanowi w organizmie największy magazyn energii. Trójglicerydy przyswajamy wraz z tłuszczem roślinnym bądź zwierzęcym. Za produkcję lipidów odpowiada...

Normy laboratoryjne

Badanie ogólne kału

Badanie kału jest badaniem polegającym na mikroskopowej, chemicznej i bakteriologicznej ocenie próbek pobranych z masy kałowej. Podczas badania, w pierwszej kolejności, dokonuje się oceny makroskopowej kału, tj. konsystencji, zabarwienia, woni i domieszek...

Miażdżyca - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, rokowanie, profilaktyka

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Obniżanie cholesterolu to skuteczna profilaktyka zawału serca i chorób serca. Wysoki zły cholesterol (LDL - low density lipoprotein, lipoproteina niskiej gęstości) przyczynia się do odkładania cholesterolu w błonach komórkowych. To on powoduje pojawianie...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Badania sugerują, że jedzenie owsa może obniżyć cholesterol

Naukowcy wiedzieli od co najmniej 50 lat, że jedzenie owsa może obniżyć poziom cholesterolu i przez to zredukować ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Badania z tego okresu skupiły się na wpływie owsa na poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu),...

Normy laboratoryjne

Katecholaminy

Katecholaminy to organiczne związki chemiczne powstające w organizmie w wyniku przemian aminokwasu tyrozyny. W 50% krążą one we krwi w postaci związanej z białkami osocza. Są wytwarzane głównie w rdzeniu nadnerczy oraz w mniejszych ilościach w ciałkach...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe produkty (WIDEO)

Zdrowe produkty (WIDEO) Odtwórz wideo

Aby uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego dużą rolę spełnia odpowiedni sposób odżywiania się, który znacząco może obniżyć ryzyko jej wystąpienia. Jak zatem powinna wyglądać zdrowa dieta? Kilka zasad wytyczył Instytut Żywności i Żywienia, według...

Dieta na ładną cerę

Dieta na trądzik różowaty

Dieta na trądzik różowaty

Trądzik różowaty (rosacea) jest przewlekłą zapalną chorobą skóry twarzy. Najczęściej występuje u osób dorosłych w wieku 40-50 lat. Proces leczenia trądziku różowatego jest długotrwały i obejmuje farmakoterapię, stosowanie specjalnych kosmetyków, jak również...