Kobieta , 46 lat ProsZe oceanic moja diete bial tlusz I kalorie I przez 21 dni schudlam 3 kg 10 cm w biodrach I 3 cm w pasie wazne 135 kg przy wz 175 cm co jem moj dzien rano szklanka wody blonnik wsypuje 2 lyzki do kubka I zalewam woda Potem pije kawe czarne z lyzka oleju kokosowego po pol godz na oleju zepakowym smarzone cebule Potem 3 jajka I jeszcZe na talerz kroje 1 pomidorka obiad 15 godz 250 g pomidorow 1 cebula 200 g ryby Smarzone 17 godz 2 kiwi kokos orzechy wloskie 19 godz kolacje 300 gr kalafiu
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam Panią,

jadłospis nie wygląda najlepiej. Po pierwsze jest zbyt niskokalorycznyi źle zbilansowany.
Dzień należy zacząć od zdrowego śniadania a nie jedynie rozpuszczalnego 3 jajka i pomidor ale obawaim się że jedzone zbyt późno a zaleca się do 1h po prezbudzeniu. Obiadpowinien zawiarać węglowodany złożone, nie zalecam całkowitej ezygnacji. Po godzinie 15 zaś nie polecam jadać owoców ponieważ cukry proste w nich zawarte, pod koniec dnia, kiedy przemiana materii zwolni i zwolni zdolność insulinowa = mogą zostać odłożone w postaci tkanki tłuszczowej. U Pani widać że występują owoce o godz. 17 (2 kiwi kokos) Kolacja powinna być 3h przed snem. U Pani na kolację występuje jedynie kefir a to zbyt mało. Nie może Pani spożywać tak mało kcal ponieważ może dojśc do zwolnienia metabolizmu i organizm przejdzie w stan oszczędzania.

Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje i układam diety online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Nie jest to najlepsza dieta, gdyż nie dostarcza odpowiedniej ilości kcal, witamin i składników mineralnych. Jej stosowanie wiąże się z efektem jo-jo. Podczas odchudzania pacjent powinien nauczyć się zdrowo odżywiać, aby na przyszłość umieć wybrać to co bezie dla niego najlepsze.
Podczas odchudzania należy:
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła

Najlepiej zgłosić się do dietetyka, który rozpisze odpowiednią dietę. Zapraszam na konsultacje.

Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Dzień dobry,

redukcję jaką udało się Pani uzyskać mieści się w normie, aczkolwiek nie może jeść Pani codziennie tych samych produktów spożywczych. W celu ustalenia prawidłowo zbilansowanej diety i nauki zasad prawidłowego odżywiania się proszę się skontaktować z dietetykiem z Pani okolicy.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Składniki mineralne

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Mleko niskotłuszczowe lub odtłuszczone Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie 1/3 zalecanej dziennej dawki wapnia. Możesz jeść mleko z płatkami, używać go do zrobienia gorącego kakao albo...

Miesiąc dla serca - Szczęście jako sztuka optymalnych wyborów

Produkty spożywcze, które obniżają poziom cholesterolu

Produkty spożywcze, które obniżają poziom cholesterolu

Sposób odżywiania ma kolosalny wpływ na ilość cholesterolu we krwi. Niektóre produkty spożywcze podnoszą poziom niekorzystnej dla zdrowia frakcji LDL, inne obniżają jego stężenie we krwi, a tym samym pomagają chronić nasz organizm przed groźnymi chorobami. Wiedza...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czosnek - różne gatunki i ich właściwości

Czosnek - różne gatunki i ich właściwości

Czosnek - różne gatunki, różne właściwości Czosnek to znane, ale ze względu na nieprzyjemny ostry zapach, mało doceniane warzywo. Dziesiątki lat temu chronił przed dżumą i cholerą. Dzisiaj - niestety - nawet w przypadku przeziębienia czy grypy sięgamy...

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w fosfor

Jedzenie bogate w fosfor

Rola fosforu w organizmie człowieka Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest on niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów oraz paznokci. Składnik ten jest szczególnie istotnym elementem diety kobiet w okresie pokwitania. Dowiedz się,...

Produkty żywnościowe

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

Głóg - charakterystyka, skład, właściwości, zastosowanie

W ogrodzie każdego miłośnika prozdrowotnych roślin z pewnością znajduje się głóg. Nie dość, że pięknie wygląda zarówno kiedy kwitnie, jak i jesienią, kiedy owocuje, to ma także szereg zdrowotnych właściwości wpływających na pracę całego organizmu. Niegdyś...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna rzepa - właściwości, zastosowanie

Czarna rzepa to bulwa, która jest pokryta czarną skórką. Miąższ jest biały i ma ostry i lekko cierpki smak, niektórzy uważają, że czarna rzepa w smaku przypomina chrzan. Natomiast z wyglądu można ją śmiało porównać do rzodkiewki, dlatego czasem mówi się...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Roszponka - skład, właściwości, przepis na sałatkę

Roszponka warzywna to roślina z rodziny kozłkowatych. Nazywana jest też roszpunką,  raszpanką, rapunkułem oraz kozłkiem, a po łacinie Valerianella locusta. Należy do roślin jednorocznych lub dwuletnich. W Polsce walory odżywcze roszponki znalazły uznanie...

Witaminy

Witamina K - rola, niedobór i nadmiar, występowanie

Witamina K jest substancją chemiczną nazywaną także fitomenadionem, menadionen i menadiolem. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a do najważniejszych należą udział w homeostazie wapnia i wpływ na krzepliwość krwi. Można ją znaleźć w wielu owocach...