Wskazówki dla grzybiarzy

Witam serdecznie,

W celu poprawy trawienia proszę jeść regularnie 5posiłków dziennie w odstępach około 3h. Lepiej zjadać mniejsze porcje a czyściej, aby nie obciążać przewodu pokarmowego. Ważne, by jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Sięga Pani także po świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek Zawierają one olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym.

Co do aktywności fizycznej to trudno jest coś polecić nie znając Pani możliwości ani zaawansowania. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu. Może Pani skorzystać z pomocy trenera fitness, siłowni lub ćwiczyć w domu. W Internecie znajdzie Pani bardzo wiele zestawów treningowych. Musi Pani dostosować je do własnych możliwości. Powinna Pani zwracać uwagę na prawidłową technikę ćwiczeń aby nie obciążać stawów czy odcinka krzyżowo-lędźwiowego. Osobiście mogę polecić zestawy: Mel B, FitnessBlender, Odchudzanie bez kitów, Be Fit Woman, Fitappy, XHitDaily, Tiffany Rothe. Przy ćwiczeniach powinna być również zachowana odpowiednia dieta

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam serdecznie,

Zachęcam do stosowania odpowiednio zbilansowanej diety. Najlepiej przestrzegać zasad prawidłowego żywienia, ogólne wskazówki podam poniżej (proszę pamiętać, że mogą one ulegać modyfikacji ze względu na m.in stan zdrowia).
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.

Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Na samym początku warto wyjaśnić dokładnie to czym jest trawienie i jak powinniśmy rozumieć ten proces.
Trawienie jest złożonym procesem tzw. enzymatycznej hydrolizy wielkocząsteczkowych związków chemicznych w prostsze, w celu ich wchłonięcia i przyswojenia przez organizm. W procesie trawienia zaangażowanych jest wiele mechanizmów i układów m.in. hormonalny czy autonomiczny układ nerwowy. Układy te mają w skoordynowany sposób doprowadzić do rozbicia składników pokarmowych do postaci, która będzie zdolna do wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Dzieje się to za sprawą enzymów trawiennych.
Jeśli jesteśmy zdrowi i nasze enzymy trawienne pracują prawidłowo możemy starać się poprawić proces trawienia dzięki kilku sposobom.
Przede wszystkim dieta wysoko błonnikowa, która usprawnia perystaltykę pasażu jelitowego.
Błonnik najlepiej spożywać naturalny, pochodzący z warzyw, owoców, otrąb, płatków pełnoziarnistych, ciemnego pieczywa itp.
Poza tym woda. Należy pamiętać, że zwiększając ilość błonnika w diecie należy zwiększyć ilość wypijanych płynów, aby nie doprowadzić do zaparć.
Trzecim sposobem na poprawę trawienia jest regularna aktywność i ćwiczenia ( 3 x w tygodniu minimum 30minut )
Masaże brzucha również usprawniają perystaltykę- warto pamiętać,aby poddawać się nim w dobrych gabinetach. Masaż powinien być wykonywany przez osobę z odpowiednimi kwalifikacjami, która wykona go zgodnie z ruchem pracy jelit.
Warto także pamiętać o ziołach i przyprawach są nieocenione np.:
Mięta pobudza wątrobę do wydzielania żółci
Ziołowa herbata np. zielona i czerwona wspomagają trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej
Kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych
Woda z miodem i cytryną na czczo wspomaga wypróżnianie

Sposobów jest wiele, warto zastosować kilka z nich,nie ograniczać się tylko do jednej metody, ponieważ każdy organizm jest inny i na każdego może działać co innego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty