Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży?

Witam,jestem w 26 tygodniu ciąży,mam anemię, moja hemoglobina cały czas spada teraz mam niecałe 10.Brałam surbifer,a obecnie lekarz zlecił tardyferon fol niestety nic to nie pomaga.Piję sok z buraka,pokrzywę sok z porzeczki,jem natkę pietruszki i owoce,nadal nic.Całkowicie zrezygnowałam z herbaty i coli,bo to wypłukuje żelazo. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić, za dwa dni mam wizytę u mojego ginekologa boję się, bo ostatnio powiedział że jak dalej będzie spadać to skieruje mnie do szpitala.
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Podróż samolotem w czasie ciąży

Czy kobieta w ciąży może podróżować samolotem? A jeśli tak to, w którym trymestrze jest to najbezpieczniejsze? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.

Dobrymi źródłami żelaza są: chuda wołowina, wątróbka, ozorki, królik, kaczka. Zamiennikami mięsa jako źródła białka i żelaza mogą być warzywa strączkowe. Żelazo znajdziesz też w żółtkach jaj i sardynkach z puszki, a spośród produktów roślinnych najwięcej żelaza zawierają: kakao, pestki dyni, otręby pszenne, suszone owoce, kasza jaglana, szpinak, orzechy, migdały. Dobrym źródłem tego pierwiastka są również wodorosty (glony morskie) dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

W „żelaznej diecie” bardzo ważne jest to, z czym łączymy produkty bogate w żelazo, dlatego że na jego przyswajanie wpływa wiele czynników. Największy wpływ na poprawę wchłaniania żelaza ma kwas askorbinowy, czyli witamina C.
Drugim ważnym czynnikiem pomagającym w przyswajaniu żelaza jest białko pochodzenia zwierzęcego. Absorpcję żelaza utrudnia zaś obecność błonnika pokarmowego, szczawianów, tanin i składników mineralnych, m.in. wapnia i cynku. Dlatego staraj się nie łączyć produktów zawierających żelazo z nabiałem, np. jedząc kanapkę z szynką i żółtym serem.

Pamiętaj, by nie popijać jedzenia kawą ani czarną herbatą, bo zawierają one taniny – związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Po posiłku najlepiej wypij szklankę soku bogatego w witaminę C (np. pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki czy z aronii), która zwiększa wchłanianie żelaza.

Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty