Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze?

Moja 80-letnia babcia jest po udarze. W wyniku tego ma niewładną lewą ręką i nogę. Czy powinniśmy jakoś szczególnie dbać o jej jadłospis czy może jeść to co wszyscy domownicy?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Osoby po udarze powinny stosować dietę dopasowaną do wieku, możliwości połykania (po udarze mogą być problemy), stanu odżywienia i chorób współistniejących. Dieta powinna być łatwo strawna i realizować zalecenia diety śródziemnomorskiej (warzywa, owoce, ryby, kasze, zioła, chude mięso, fermentowane produkty mleczne, orzechy, oleje roślinne). Wykluczamy podroby, masło, tłuszcze zwierzęce (smalec), tłuste produkty mleczne, produkty z tłuszczami utwardzonymi, z olejem palmowym, z dużą ilością jaj i produkty z dużą zawartością soli (sodu). Nie mniej jednak jeśli występują zaburzenia połykania (kłopot z gryzieniem, kaszel podczas posiłku lub po, odchrząkiwanie), wówczas należy zdiagnozować te problemy i zastosować odpowiednie ćwiczenia ułatwiające połykanie. Przede wszystkim zmienić konsystencję diety na "miękką" - puree, papkowatą, kremy. Jeśli chory ma kłopot z połykaniem płynów, wówczas zagęszcza się także płyny z wykorzystaniem zagęszczaczy z apteki (na bazie gum). Jeśli Pani Babcia będzie chudła, trudno będzie Państwu realizować zapotrzebowanie na energię i białko dietą domową, należy rozważyć uzupełnienie diety preparatami diet specjalnych (z apteki) w celu zapobiegania niedożywieniu. Proszę kontrolować masę ciała, apetyt i przebieg procesu jedzenia. Proszę dbać o higienę jamy ustnej Babci, a spożywanie posiłku zawsze w pozycji siedzącej.

0

Witam!
Zależy jak zachowane są funkcje połykania. Dieta powinna zawierać wszystkie potrzebne składniki budulcowe, witaminy, mikroelementy. Najlepiej zasięgnąć porady u dietetyka - ułoży odpowiednie menu.
Pozdrawiam
W. Łuczkowski.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty