Kobieta , 18 lat Witam,mam 18lata 172cm i ważę 83kg.Mam duży problem do powrotu wagi czyli 65kg(przytyłam przez tabletki).Stosowałam różne diety.Niestety nie schudłam ani grama wręcz przytyłam.uwielbiam warzywa i owoce nie jem smażonego, jem mało mięsa i pieczywa.przez 3 miesiące chodziłam na siłownie 4/3 dni w tygodniu spędzałam tam 3 godz.efekt był taki że schudłam ok 6 kg ,od jakiegoś miesiąca nie ćwiczę jem mało i tyje.robiłam badania hormonalne są dobre a na usg wyszło że tarczyca jest powiększona.
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Witam,
Na początku powinna Pani obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne uwzględniające aktywność fizyczną. Jest to możliwe dzięki analizatorom lub kalkulatorom dostępnym w internecie. Wynik wskazuje na czynną przemianę materii. Powinna Pani dostarczać nieco mniej kcal niż organizm potrzebuje i w tym momencie zacznie zachodzić spalanie tkanki tłuszczowej. Nie redukuje Pani swojej diety zbyt mocno bo efekty mogą być odwrotne do zamierzonych. Stosując dietę bardzo niskokaloryczną zwalniamy przemianę materii a organizm przechodzi w ,,stan oszczędzania'' i przed obawą o utratę składników odzywczych zaczyna robić zapasy rezerwę w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz kaloryczności ważny jest także stosunek składników odżywczych. Dieta musi być pełnowartościowa i odpowiednio zbilansowana. Posiłki powinny być jedzone regularnie w odstępach około 3h. Kolację najlepiej zjadać około 3h przed snem.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Należy zwiększyć kaloryczność Pani diety. Nawet jeśli Pani nie ćwiczy organizm ma swoje potrzeby energetyczne i zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy, składniki mineralne. Niedostarczanie ich, to silny stres dla organizmu. Tarczyca moim zdaniem wymaga dalszej diagnostyki, a tymczasem proszę nie bać się jedzenia i wprowadzić chociaż 4 posiłki dziennie.

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • USG – USG, czyli popularny skrót dla nazwy ultrasonografia, to badanie, dzięki któremu można uzyskać obraz narządów i tkanek organizmu ludzkiego. Obecnie USG jest najpopularniejszym badaniem obrazowym wykonywanym w codziennej praktyce lekarskiej.
  • USG tarczycy – Badanie USG tarczycy jest bezbolesne oraz całkowicie bezpieczne. Pozwala na określenie kształtów, rozmiarów oraz położenia i struktury gruczołu tarczowego. Ponieważ jest on umiejscowiony dość powierzchownie, jest łatwo dostępny w trakcie badania.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna rzepa - właściwości, zastosowanie

Czarna rzepa to bulwa, która jest pokryta czarną skórką. Miąższ jest biały i ma ostry i lekko cierpki smak, niektórzy uważają, że czarna rzepa w smaku przypomina chrzan. Natomiast z wyglądu można ją śmiało porównać do rzodkiewki, dlatego czasem mówi się...

Owoce

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Zdrowe, ale pełne pestycydów O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każdy z nas. Jemy je z chęcią, ponieważ są niskokaloryczne, a obfitują w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i błonnik. Niestety, piękny owoc jest nie tylko darem natury...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Cykoria - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, przyrządzanie

Cykoria - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, przyrządzanie

Sałata masłowa, kapusta pekińska, roszponka i rukola to sałaty, które goszczą na stołach milionów Polaków nie tylko od święta. Zapominamy tymczasem o jednej z najzdrowszych, której przewagą nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale...

Zasady zdrowego odchudzania

Składniki odżywcze w diecie odchudzającej

Skuteczna dieta odchudzająca opiera się przede wszystkim na wykształceniu zdrowych nawyków żywieniowych, a nie wyłącznie na szybkiej utracie wagi. Ostatnio pojawia się coraz więcej nowych diet, a stosowanie ich stało się modne. W związku z tym rodzi się...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czosnek - różne gatunki i ich właściwości

Czosnek - różne gatunki i ich właściwości

Czosnek - różne gatunki, różne właściwości Czosnek to znane, ale ze względu na nieprzyjemny ostry zapach, mało doceniane warzywo. Dziesiątki lat temu chronił przed dżumą i cholerą. Dzisiaj - niestety - nawet w przypadku przeziębienia czy grypy sięgamy...

Zasady zdrowego odchudzania

Głodówka a odchudzanie

Droga do szczupłej i energicznej sylwetki jest często długa i kręta. Zdarza się, że w trakcie odchudzania decydujemy się na mało racjonalne kroki, takie jak na przykład stosowanie głodówki. Dlaczego nie warto jej podejmować? Głodowanie jest niezgodne...

Owoce

Owoce a dieta

Owoce to obowiązkowy składnik diety każdego człowieka. Stanowią cenne źródło witamin, soli mineralnych, a także substancji antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Owoce to także kalorie, dlatego należy spożywać je z umiarem. Właściwości...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta niełączenia

Dieta niełączenia, zwana także rozdzielną lub Andersona, dzieli wszystkie produkty spożywcze na 4 grupy. Jej główną zasadą jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanowymi w jednym posiłku oraz ograniczanie węglowodanów. Dieta rozdzielna opiera...