Kobieta , 37 lat Witam, mam problem ,z którym od wielu miesięcy nie potrafię sobie poradzić...przez ok 2 lata nadużywałam alkoholu kazdego dnia w bardzo dużych ilościach,w związku z tym bardzo przybrałam na wadze, mój brzuch stał się bardzo duży. Jestem w tej chwili pod opieką terapeuty,który pomaga mi wyjść z nałogu, sytuacja psychiczna poprawiła się, alkoholu nie piję natomiast nie potrafię pozbyć się tłuszczu ,który nagromadził się prze te lata i wagi, błagam o pomoc bo nie wiem co robić. pozdrawiam . Basia
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Na pewno należy zmodyfikować sposób żywienia poprzez stosowanie zasad racjonalnego odżywiania, czyli:
- zaczynać dzień od śniadania
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane.
Podczas komponowania codziennej diety należy również kierować się zasadami:
5 PORCJI PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH – JEDNA PORCJA = 50 G CHLEBA LUB 30 G KASZY/RYŻY
W dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji produktów zbożowych (w każdym posiłku). Jedna porcja to 50 g chleba (jedna kromka) lub 30 g ryżu lub kaszy (waga produktu suchego). Następną grupą produktów są warzywa. Konsumpcja warzyw powinna wynosić ok. 400 g/dzień – około 4 porcji dziennie. Warzywa są niskokaloryczne, mogą być podawane do każdego posiłku. Naukowcy radzą, aby spożycie owoców było mniejsze niż warzyw.
300 G OWOCÓW – OKOŁO 3 PORCJE
Zaleca się spożywanie ok. 300 g owoców – 3 porcje. Owoce są bardziej kaloryczne. Mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi oraz glikemii poposiłkowej. Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, sery, twarogi) rekomendowane są w ilości 2 porcji/dzień.
2 PORCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH – 200 – 300 ML JOGURTU LUB MLEKA
Jedna porcja to 200 – 300 ml mleka lub jogurtu, także 40 g sera żółtego. Należy wybierać produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Na wyższym poziomie piramidy znajdują się produkty bogate w białko.
RYBY 2 RAZY W TYGODNIU PO 120 G
Zaleca się spożywanie jaj, ryb morskich, mięsa i nasion strączkowych. Należy wyeliminować tłuste mięso na rzecz chudego, np. drobiu.
2-3 PORCJE MIĘSA/TYDZIEŃ – JEDNA PORCJA TO 150 G
Mięso powinno się zastępować rybami i roślinami strączkowymi, a zalecana ilość kształtuje się na poziomie 2 – 3 porcji po 150 g/tydzień. Na wierzchołku piramidy zostały umieszczone tłuszcze, których spożycie nie powinno przekroczyć zalecanego poziomu. Najwyższe walory zdrowotne posiada olej roślinny. Należy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, np. przetworzonych produktów węglowodanowych: biały ryż, białe pieczywo, drobne kasze, makaron, ziemniaki w przetworzonej postaci oraz mięso czerwone, a także unikać jedzenia ciast, ciasteczek, tortów, czekolady, lodów czy alkoholu.
Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Przybieranie na wadze – Jest rzeczą naturalną, że z wiekiem przybieramy na wadze. Co sprawia więc, że mając dwadzieścia lat, jesteśmy dużo szczuplejsi, niż będąc po czterdziestce? W trzech oddzielnych badaniach dotyczących diety i innych czynników związanych z wagą badacze Harvard School of Public Health (HSPH) udowodnili, że niewielkie zmiany w rodzaju przyjmowanego pokarmu, aktywności fizycznej, częstotliwości oglądania telewizji oraz długości snu mają ścisły związek z procesem przybierania na wadze w całym okresie ludzkiego życia.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Piramida żywienia na diecie

Soja nawet dla niewegetarian

Historia spożywania soi sięga czasów sprzed naszej ery, podczas gdy w Europie warzywo to pojawiło się dopiero w XVI wieku i służyło do wyrobu pasz dla zwierząt i olejów jadalnych. Aktualnie soja znana jest i kojarzona głównie z wegetarianami i wyznawcami...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Warzywa kapustne w diecie człowieka

Racjonalny sposób żywienia powinien charakteryzować się dużą zawartością warzyw w diecie. Ze względu na obfitość prozdrowotnych składników warto poświęcić chwilę uwagi warzywom kapustnym. Do tej rodziny warzyw należą przede wszystkim: kapusta włoska,...

Dietetyczne przepisy

Dietetyczna pizza

Dietetyczna pizza

Występuje w wielu wersjach: z podwójną porcją sera, z pieczarkami i bekonem, z kiełbasą i oliwkami - pizza, przysmak, który cieszy podniebienia milionów ludzi na całym świecie. Smaczna, nie zawsze znaczy zdrowa i dietetyczna. Jak przygotować pizzę w wersji...

Dieta oczyszczająca

5 pomysłów na jednodniowy detoks

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Przygotowanie do kuracji Oczyszczanie organizmu z toksyn to sposób na jego wzmocnienie i poprawę samopoczucia. W trakcie 24-godzinnego detoksu zaleca się przyjmować duże ilości płynów: wodę, ziołowe herbaty (z pokrzywy, mięty, szałwii, kopru włoskiego,...

Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Jak wybrać najlepszy sok dla siebie?

Jak wybrać najlepszy sok dla siebie?

O sokach mówi się i pisze bardzo wiele. Szczególnie latem temat soków jest bardzo popularny. Trudno odnaleźć się w natłoku informacji i ostatecznie dowiedzieć, co jest prawdą o sokach, a co tylko mitem. Jak zatem wybrać najlepszy sok dla siebie? Aby ostatecznie...

Produkty żywnościowe

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

Tradycja kiszenia Tradycja kiszenia jest w Polsce bardzo długa. Początkowo kiszono głównie kapustę - zwłaszcza na wsi. Najczęściej odbywało się to na zakończenie prac w polu. Było również okazją do wspólnych, rodzinnych czy sąsiedzkich spotkań połączonych...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta niełączenia

Dieta niełączenia, zwana także rozdzielną lub Andersona, dzieli wszystkie produkty spożywcze na 4 grupy. Jej główną zasadą jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanowymi w jednym posiłku oraz ograniczanie węglowodanów. Dieta rozdzielna opiera...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - szpinak czy jarmuż?

Co jest zdrowsze - szpinak czy jarmuż?

Jarmuż i szpinak to jedne z najzdrowszych warzyw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, koktajli czy dietetycznych przekąsek. Powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Nie bez powodu warzywa zaliczane są do grupy produktów zwanych superfood - dostarczają...

Ciąża

Dieta przyszłej mamy

Ciąża jest okresem szczególnie ważnym w życiu kobiety, ale często towarzyszą jej różne dolegliwości. Właściwa dieta przyszłej mamy może złagodzić uciążliwe niedogodności towarzyszące ciąży. Kobieta w ciąży nie musi wyrzekać się ulubionych potraw, jednak...