Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Witam serdecznie,

zacznę od tego, że Twoja masa ciała jest prawidłowa i nie musisz, a nawet nie powinnaś się odchudzać żadnymi dietami. Natomiast wskana jest codzienna aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie.

Tłuszcz odkładający się na udach jest niestety bardzo oporny na spalanie, ale regularne ćwiczenia mogą mu zaradzić. Ćwiczenia na mięśnie brzucha oraz ud znajdziesz na stronie www.abccwiczenia.pl.

Polecam Ci ciekawe artykuły, w których zebrano porady pomocne w walce z nadmiarem tłuszczyku na udach i brzuchu:

Jak suchdnąć z ud

Sposoby na płaski brzuch

Pamiętaj, że efekty nie będą widoczne od razu. Dla większej skuteczności możesz udać się na siłownię, gdzie trener pokaże Ci jak efektywnie wykonywać ćwiczenia na partie ciała, które chcesz ukształtować.

Pozdrawiam

0

Witam,

Nie powinnaś się odchudzać, jesteś w wieku dojrzewania i Twój organizm potrzebuje odpowiednią ilość składników odżywczych i energii dla dalszego rozwoju. Twoja obecna masa ciała jest dość niska.

Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących prawidłowego żywienia.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry. 4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone. 11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13.Zwiększ swoją aktywność fizyczną.

Zapraszam również na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty