Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam serdecznie!
Przeliczając kaloryczność zjadanych posiłków, weź pod uwagę ilość energii i składników odżywczych produktów nie przetworzonych, czyli np. mięsa, ryb w postaci surowej. Gotowanie w wodzie nie wpływa na wartość energetyczną dania. Jeśli stosujesz takie techniki kulinarne, jak pieczenie, duszenie - wówczas trzeba dodać do wartości odżywczej kalorie z używanego tłuszczu, np. 1 łyżka oliwy z oliwek (40 kcal).
Przyprawy nie zwiększają kaloryczności dań, natomiast należy uważać na mieszanki przypraw, w których często dodany jest cukier, glutaminian sodu oraz inne substancje dodatkowe. Lepiej używać świeżych lub suszonych ziół, np. oregano, słodkiej papryki, bazylii, tymianku, kurkumy itp.
Pozdrawiam!
Witem serdecznie!
Jeżeli nie dodaje Pani żadnych produktów do mięsa czy ryby (np. oleju, śmietany, jogurtu, sosów z torebki itd.), to wystarczy, że zważy Pani swoją porcję produktu przed przygotowaniem i porówna do tych, dostępnych na stronach internetowych, o których Pani wspominała. Przyprawy nie dostarczają wartości energetycznej, nie zwiększają więc kaloryczności posiłków. Mimo tego, wybierając przyprawy do potraw. proszę zwracać uwagę, aby były one jak najbardziej naturalne- bez dodatków substancji wzmacniających smak, np. glutaminianu sodu, a i dobrze byłoby, żeby były bez soli.
Witam,
do tego służą odpowiednie programy dietetyczne ale nie są one ogólnie i szeroko dostępne. Dodatkowo pragnę zasugerować, że dieta redukcyjna w Pani wieku spowoduje finalnie po jej zakończeniu wymierny efekt jojo.
Proponuję udać się do dietetyka.
Sylwia Beyer-Wygońska
Kalorie to nie wszystko! Naukowcy amerykańscy badający skuteczność różnych metod odchudzania się doszli do wniosku, że dla powodzenia kuracji ważna jest nie sama liczba spożywanych kalorii, ale też to skąd one pochodzą. Raport ze swojej obserwacji 120 tys. osób opublikowali w New England Journal of Medicine.
Pozdrawiam serdecznie, Mgr Zuzanna Mroczkowska
Witam, kaloryczność mięsa czy ryb podczas gotowania czy beztłuszczowego pieczenia nie ulega zmianie. Podobnie podczas grillowania czy beztłuszczowego smażenia na patelni teflonowej, grillowej etc.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wartości odżywcze i kaloryczność posiłków – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Kaloryczność domowych, pieczonych frytek – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kaloryczność posiłków a uczucie sytości – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Czy smażony produkt osiąga więcej kalorii? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak najlepiej obliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy gdy zwiększę kaloryczność, waga jeszcze bardziej podskoczy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Kaloryczność sałatki rybnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wartości odżywcze i kaloryczność posiłków dietetycznych – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Niedowaga u 18-latki – odpowiada Mgr Monika Konieczna
artykuły
Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni
Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia m
Zdrowe jedzenie dla cukrzyków
Jedzenie dla cukrzyków jest niezwykle ważnym aspek
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na