Jak przybrać na wadze podczas 12 h pracy ?

Witam. Mam problem z przybraniem na wadze mimo odżywiania się regularnie. Filety z indyka, makarony oraz ryż to podstawa obiadu dla mnie. Śniadania to najczęściej białe pieczywo i plasterki szynki, kolacja podobnie. Nie ćwiczę na silowni. Pracuje 12h dziennie.
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Ekologiczne warzywa i owoce

Ewa Gonia Dietetyk, Tychy
50 poziom zaufania

Potrzebuje Pan kosultacji żywieniowej. Trudno ocenić ile kcal Pan przyjmuje w ciągu dnia, być może ilość jest niewystarczająca i niewielka zmiana przyniesie rezultaty. Niemniej przyczyna może tkwić zupełnie gdzieś indziej, ale tego nie da się ocenić bez pełnego wywiadu i wyników badań.

0

Proszę najpierw udać się do lekarza, który zleci wykonanie odpowiednich badań. Być może jest jakaś dolegliwość utrudniająca odchudzanie.
Trzeba nauczyć się stosować zasady zdrowego odżywiania, czyli:
- zaczynać dzień od śniadania
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane.
Podczas komponowania codziennej diety należy również kierować się zasadami:
5 PORCJI PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH – JEDNA PORCJA = 50 G CHLEBA LUB 30 G KASZY/RYŻY
W dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji produktów zbożowych (w każdym posiłku). Jedna porcja to 50 g chleba (jedna kromka) lub 30 g ryżu lub kaszy (waga produktu suchego). Następną grupą produktów są warzywa. Konsumpcja warzyw powinna wynosić ok. 400 g/dzień – około 4 porcji dziennie. Warzywa są niskokaloryczne, mogą być podawane do każdego posiłku. Naukowcy radzą, aby spożycie owoców było mniejsze niż warzyw.
300 G OWOCÓW – OKOŁO 3 PORCJE
Zaleca się spożywanie ok. 300 g owoców – 3 porcje. Owoce są bardziej kaloryczne. Mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi oraz glikemii poposiłkowej. Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, sery, twarogi) rekomendowane są w ilości 2 porcji/dzień.
2 PORCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH – 200 – 300 ML JOGURTU LUB MLEKA
Jedna porcja to 200 – 300 ml mleka lub jogurtu, także 40 g sera żółtego. Należy wybierać produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Na wyższym poziomie piramidy znajdują się produkty bogate w białko.
RYBY 2 RAZY W TYGODNIU PO 120 G
Zaleca się spożywanie jaj, ryb morskich, mięsa i nasion strączkowych. Należy wyeliminować tłuste mięso na rzecz chudego, np. drobiu.
2-3 PORCJE MIĘSA/TYDZIEŃ – JEDNA PORCJA TO 150 G
Mięso powinno się zastępować rybami i roślinami strączkowymi, a zalecana ilość kształtuje się na poziomie 2 – 3 porcji po 150 g/tydzień. Na wierzchołku piramidy zostały umieszczone tłuszcze, których spożycie nie powinno przekroczyć zalecanego poziomu. Najwyższe walory zdrowotne posiada olej roślinny. Należy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, np. przetworzonych produktów węglowodanowych: biały ryż, białe pieczywo, drobne kasze, makaron, ziemniaki w przetworzonej postaci oraz mięso czerwone, a także unikać jedzenia ciast, ciasteczek, tortów, czekolady, lodów czy alkoholu.
Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Witam,
przede wszystkim dieta, która pomoże przytyć powinna składać się z produktów o wysokiej gęstości odżywczej, czyli oprócz tego, że dostarczają energii powinny dostarczać białka, tłuszczy, witamin, składników mineralnych, błonnika, oraz innych istotnych składników odżywczych. Oprócz wprowadzenia regularnych posiłków trzeba przygotować się na to, że posiłki będą najprawdopodobniej duże objętościowo (dokładną ilość dostarczanej energii pomoże Panu ustalić najbliższy dietetyk, wpływ na ilość dostarczanego jedzenia ma również tryb pracy oraz poziom aktywności fizycznej). Podstawą żywienia w takiej diecie są węglowodany złożone (pieczywo razowe, kasze, makarony z pełnego ziarna), należałoby też ustalić odpowiednią ilość pełnowartościowego białka (np. sery żółte, kefiry, jogurty, jaja, mięso) oraz zdrowych tłuszczy (tłuste ryby morskie, orzechy czy oliwa z oliwek).

Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl

0

Witam,
Warto wprowadzić jako przekąski, codziennie : suszone owoce ( morele, daktyle itp ), orzechy, migdały, nasiona słonecznika czy też dyni.
Są to produkty, które mają małą objętość a dużą kaloryczność.
Poza tym można je schować do kieszeni do woreczka i z łatwością podjadać w pracy, czy też na mieście :)
Pozdrawiam,
Paulina Kijo
www.psychodietetyk.org

0

Witam serdecznie,
Na początku zalecam zrobić badania np. na cukier oraz nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku należałoby szukać przyczyny w diecie. Powinien Pan skupić się nad tym co zjada, a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę ubogie w ważne składniki odżywcze. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pana temat, aby zalecić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Muszę się zorientować jaki jest Pana styl życia, stan zdrowia, ile ma Pan czasu na przygotowywanie posiłków, jakie są Pana preferencje smakowe itp. Jeżeli byłby Pan zainteresowany współpracą to zachęcam do kontaktu drogą milową.
Nie mniej jednak powinien Pan spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 1-2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Powinien Pan unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.
W celu zwiększenia masy ciała powinien Pan być na tzw. bilansie dodatnim czyli dostarczać więcej kalorii niż Pan zużywa. Proszę wyliczyć swoją czynną przemianę materii i tak dobrać jadłospis, aby energetyczność diety ją przewyższała. Jeżeli miałby Pan problem z ustaleniem diety zachęcam do kontaktu, chętnie pomogę.
kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty