Ciemne alkohole wywołują gorszego kaca!
Prawdopodobnie każdy z nas tego doświadczył - syndrom dnia następnego. Czy wiesz, dlaczego tak cierpisz po suto zakrapianej imprezie? Być może powodem był rodzaj alkoholu.
Witam
Smazenie na oleju rzepakowym jest zdrowe, bo jest to olej przeznaczony do takiego celu.
Omlet smażony na 1 łyżce oleju jest produktem dietetycznym, ale zależy dla kogo ma być przeznaczony( kobieta, mężczyna) , o której porze go zjadamy itp
Jesli jest to 1 porcja omletu dla osoby która się odchudza ( kobiety) to mozna zredukować olej do 1 łyżeczki .
Jesli chodzi o częstotliwość spożywania omletu, to wszystko zależy od stanu zdrowia danej osoby ( poziom cholesterolu). Jeśli ma Pani prawidłowy poziom cholesterolu,to tygodniowo można swobodnie zjeść 10 jaj ( a więc 4-5 razy w tygodniu, przy założeniu że jest przyżądzony z 2 jaj)
Poniżej przepis na omlet dieteyczny ( bez mąki)
Na omlet należy roztrzepać 2-3 jajka z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewa się 1 łyżeczkę masła klarowanego lub oleju, masę wlewa się na środek i zmniejsza płomień.Możemy dodawać różne dodatki np. zioła, warzywa, chude mięso, seritp.
Omlet z ziołami:
2-3 jajka, posiekana pietruszka, szczypiorek,estragon. Zioła dodajemy bezpośrednio do jaj przed smażeniem. ( na sniadanie mona połaczyć 1 kromka chleba orkiszowego i pokrojonym pomidorem))
Witam. zdrowy omlet należy przygotować nie na oleju ale na wodzie.Zamiast oleju do patelni wlewa Pani 1/4 szklanki wody czeka aż się rozgrzeje, następnie dodajemy przygotowane wcześniej surowce.
Aby omlet był zdrowy musi zawierać zioła ( przyprawy naturalne), warzywa.
Tygodniowej liczby omletów nie jestem w stanie Pani podać bez bilansu pozostałych potraw, które Pani konsumuje.
pozdrawiam
Dzień dobry. Podaje przepis na dietetyczny omlet. Jajka umyć. Do miseczki dodać cale jajka i samo białko, następnie dodać mleko, rozetrzeć starannie widelcem lub małą trzepaczka. Zagotować niewielką ilość wody na patelni, dodać olej, poddusić cebule, pomidora i wyciśnięty czosnek. Wylać masę jajeczną. Patelnie przykryć i ogrzewać tak długo aż jajka zetną się równomiernie. Omlet podawać z gotowanymi na parze warzywami i makaronem. LISTA POTRZEBNYCH PRODUKTÓW I ICH GRAMATURA: Jajko kurze całe-2 sztuki, Białko z 1 jajka kurzego, Mleko spożywcze 2% tłuszczu-50ml, Makaron razowy-100g, Brokuł gotowany na parze- 150g, Cebula-1 mała, Czosnek-1 ząbek, Pomidor-100g,Koncentrat pomidorowy-1 łyżka, Olej rzepakowy-5g/1 łyżeczka. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
jeśli omlet ma być dietetyczny...
użyłabym max. 1łyżeczki oleju,
max. 2 jajek, odrobiny (1/4 szkl.) mleka 0,5%
i mnóstwa świeżych ziół oraz przypraw.
Do tego wg gustu i upodobań smakowych można dodać szpinak, pomidora, mozarellę, chudy twarożek.
Ilość omletów w tygodniu zależy od tego z jakim problemem dietetycznym się Pani zmaga, czy am Pani problemy z cholesterolem, wątrobą itp.
Sugerowałabym spożywać 1 omlet w tygodniu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przepis na dietetyczne sałatki i potrawy z kaszą i kurczakiem – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Wartości odżywcze serków do pieczywa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Przepisy dietetyczne - pomocy! – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy dieta jest prawidłowa? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy olej lniany jest zdrowy? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wartości odżywcze spożytych produktów – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek