Mięso ekologiczne
Witam. Najlepszą formą obróbki termicznej jest gotowanie na parze (zwłaszcza pod ciśnieniem, w szybkowarze). W ten sposób można przyrządzać m.in.: mięso drobiowe, ryby, warzywa, owoce, ryż, kasze. Inną techniką może być gotowanie w wodzie. Co prawda pewna ilość witamin i minerałów „ucieka” niestety do wywaru, ale można wykorzystać go np. do sporządzenia zupy lub sosu. Należy pamiętać, aby wkładać produkt do wrzącej wody, a nie podgrzewać go w zimnej wodzie. Inną techniką może być duszenie (bez tłuszczu lub z niewielkim dodatkiem tłuszczu), pieczenie (z niewielkim dodatkiem tłuszczu lub bez) oraz grillowanie. Najgorszą formą jest smażenie. Ważny jest także odpowiedni czas obróbki. Im dłużej gotujemy, zazwyczaj tym więcej tracimy cennych składników. Dlatego należy unikać rozgotowywania potraw. Aby zachować więcej witamin i minerałów, a przy tym mniejszy indeks glikemiczny produktu, warzywa, kasze, ryż, makarony najlepiej gotować al dente. Dobrym sposobem obróbki niektórych warzyw (np. brokuły) i owoców może być także blanszowanie. Polega ono na zanurzaniu warzyw/owoców w gorącej wodzie na kilka chwil, a następnie chłodzeniu ich w zimnej wodzie. Dzięki temu można zachować o wiele więcej składników odżywczych.
Pozdrawiam i zachęcam do odwiedzenia bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com
Polecam gotowanie na parze.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga