Kobieta , 20 lat Dzień dobry. Mam pytanie do psychologa. Mam 20 lat i chciałabym zacząć sama gotować tym bardziej,że lekarz zalecił mi dietę lekkostrawną z powodu nieżytu żołądka. A mama nie może tego zrozumieć i każe mi jeść tłuste,smażone potrawy po których umieram z bólu. Od razu mowie,ze nic nie dała wspolna wizyta u lekarza. Proszę mi doradzić co mam zrobić? Chcę sobie sama gotować i w końcu trochę się usamodzielnić...pomocy!!!
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Jeśli nie pomagają rozmowy, także te z mediatorem, może warto postawić granice i po prostu zacząć samemu gotować? Oczywiście może się to wiązać z pełnym wzięciem odpowiedzialności i np zarabianiem. Można także zaproponować, ze przejmie Pani niektóre posiłki i będzie je przygotowywać dla całej rodziny. Nie tylko będzie miała Pani szansę zjeść coś lekkostrawnego, ale także przekonać mamę, że taka kuchnia może być smaczna. Odciążenie od obowiązków kulinarnych w kilka dni też może być przekonywującym dla mamy argumentem.
Jeśli faktycznie nic nie będzie pomagać- warto przyjrzeć się relacji z mamą- być może kwestia posiłków jest tylko obrazem zaburzeń i trudności, które źródło mają znacznie głębiej? Wówczas warto skorzystać z pomocy psychologa, psychoterapeuty rodzinnego.

Mgr Anna Ingarden 90
Mgr Anna Ingarden Psycholog, Kraków 90 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Jeżeli osobiste rozmowy z mamą, a także w obecności specjalisty-lekarza, nic nie dały proponuję nie rozpaczać i nie denerwować się, tylko zacząć po prostu samodzielnie gotować (czyli postawić mamę niejako przed faktem dokonanym). Takie postępowanie jest dobre dla Pani zdrowia, bo jak sama Pani stwierdza - po tłustym jedzeniu odczuwa Pani ból i ma wskazania do spożywania posiłków lekkostrawnych. W tym wypadku niezbędne jest postawienie granic, bo na siłę brnięcie w coś tylko dlatego żeby mamie nie robić przykrości, może się bardzo negatywnie odbić na Pani zdrowiu. I Pani mama powinna to zrozumieć. Teraz, jak rozumiem, jedynie prosi Pani mamę o zmianę kuchni nie podejmując własnych działań - takie postępowanie może dawać matce złudne wrażenie, że skoro nie nalega Pani, to pewnie problem nie jest aż tak naglący. Zatem to, co mogę doradzić to nie "chcieć samodzielnie gotować", a zacząć samodzielnie gotować. Chęciami się Pani niestety nie naje. Życzę powodzenia!

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta lekkostrawnaDieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych.
  • PsychologiaPsychologia jest dziedziną, która od lat wzbudza ogromną ciekawość. Obok chorób ciała dużym zainteresowaniem cieszą się bowiem choroby psychiczne. Zaburzenia tego typu są znacznie bardziej powszechne, niż zwykło się uważać.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna dla dzieci

Dieta lekkostrawna dla dzieci przyspiesza trawienie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i daje wytchnienie żołądkowi. Zakazane produkty to ukochane potrawy dzieci, czyli pizza, frytki i inne dania typu fast food. Dieta lekkostrawna zalecana jest osobom z...

Diety dla chorych

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. Dieta lekkostrawna nie zawiera więc głównie smażonych i tłustych dań. Ważne jest także regularne...

Dieta lekkostrawna

Produkty lekkostrawne

Produkty lekkostrawne

Dieta lekkostrawna zalecana jest osobom, które mają problemy z przewodem pokarmowym, ale tak naprawdę mogą ją stosować wszyscy, zwłaszcza osoby starsze. Zalecane jest unikanie potraw smażonych, kwaśnych, pikantnych, wędzonych, które mogą działać drażniąco...

Kuchnia i gotowanie

Nalewka wiśniowa - właściwości, przepis

Nalewka wiśniowa - właściwości, przepis

Nie od dzisiaj wiadomo, że nalewki to nie tylko kwestia dobrego smaku, ale również trunki, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Przepisów jest bardzo dużo, podobnie jak składników nalewek. Jedną z najpopularniejszych jest wiśniówka. Nalewka...

Diety dla chorych

Dieta pooperacyjna

Dieta pooperacyjna to przede wszystkim dieta lekkostrawna - taka, która pomaga w szybkim powrocie do zdrowia. Posiłki w diecie pooperacyjnej nie mogą podrażniać przewodu pokarmowego, ale jednocześnie muszą zawierać jak największe ilości witamin i składników...

Techniki gotowania

Jak odchudzić wielkanocne menu?

Jak odchudzić wielkanocne menu?

Święta Wielkiej Nocy dla osób na diecie odchudzającej i tych, które dbają o to, by nie przybrać na wadze, nie są czasem łatwym. Na stole czyha bowiem wiele pokus, m.in.: jaja z majonezem, wędliny, ciasta. Tradycyjne potrawy wielkanocne są kaloryczne,...

Kuchnia i gotowanie

Ile kalorii zjadamy w święta? (WIDEO)

Wigilijna kolacja, a potem dwa dni świętowania to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Oczarowani świąteczną atmosferą i towarzystwem bliskich przestajemy liczyć kalorie i zwracać uwagę na wielkość porcji. Taka swawola żywieniowa może się jednak skończyć...

Dieta pooperacyjna

Dieta po operacji przepukliny

Dieta po operacji przepukliny

Dieta po operacji przepukliny powinna być lekkostrawna. Wszystkie zalecenia, a przede wszystkim lekka dieta powinny być przestrzegane, aby nie doszło do żadnego powikłania po operacji przepukliny pachwinowej, udowej lub brzusznej. Operacja przepukliny...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta dla 30-latki

Po 30 roku życia w organizmie kobiety zwalnia się podstawowa przemiana materii. W związku z tym następuje zmniejszenie tempa spalania kalorii, których nadmiar ma tendencję do odkładania się w okolicy bioder i jamy brzusznej. Dlatego też panie w tym wieku...