Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Szanowna Pani,

W prawidłowym odżywianiu bardzo istotne jest regularne spożywanie posiłków o względnie stałych porach. Przerwy pomiędzy nimi powinny wynosić około 2,5-3 godziny. W zależności od tego, o której godzinie Pani wstaje, w ciągu godziny powinno być śniadanie. Jeśli wypada ono ok. 8, kolejny posiłek (II śniadanie) przypada między 10.30-11. Może warto wtedy spożyć np. owoc, jogurt itp. przed wyjściem do pracy lub w drodze? Kolejny posiłek (obiad) będzie wtedy wypadał ok. 13.30-14, czyli w godzinach pracy (I przerwa). Jeśli ma Pani możliwość wcześniejszego przygotowania sobie w domu posiłku, czas ten powinien wystarczyć na jego spożycie (nie zakładam tu wychodzenia np. do pobliskiej restauracji). W takim razie podwieczorek powinien być spożyty w okolicach 17 (II przerwa w pracy). Można wtedy przygotować sobie w domu np. kanapkę, sałatkę itp. Kolacja przypada więc na godzinę 20, ale na spokojnie może Pani wrócić do domu i tam ją spożyć. Jeśli czas przejazdu z pracy do domu jest długi, warto zaopatrzyć się np. w bakalie. Wszelkie przekąski tego typu powinny być oczywiście uwzględnione w całodziennym jadłospisie.

Jedna przerwa (30-minutowa) w ciągu 9 godzin pracy spowoduje, że będzie Pani odczuwać głód, co może także powodować ogólne osłabienie, zmęczenie, rozdrażnienie czy problemy z koncentracją.

Proszę pamiętać o uzupełnianiu płynów (ok. 1,5-2 l wody dziennie), nie tylko podczas przerw w pracy :)

W razie pytań zapraszam do kontaktu.
Serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów w nowej pracy:)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0

Witam,

regularności posiłków jest bardzo ważna (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Proszę zjeść go zaraz po przebudzeniu. Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę.
Na Pani miejscu wybrałabym dwie przerwy w pracy po 15 minut a nie jedną 30minut. W tych przerwach proszę zjadać posiłki przygotowane wcześniej w domu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty