Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Nadkażone zmiany wypryskowe w AZS mogą mieć postać płytkich nadżerek (tj. "drobnych ranek") pokrytych sączącym żółtawym płynem, czasem zasychającym w miodowożółte strupy. Zawsze, jeżeli jest podejrzenie nadkażenia zmian należy zgłosić się do lekarza, bo często konieczne jest włączenie miejscowego lub doustnego antybiotyku.Nie należy "leczyć się" samodzielnie. Wyjątkowo, jeśli nie ma możliwości zgłoszenia się na wizytę do lekarza, można przez 1-2 dni (przed wizytą) zastosować dostępne w aptece preparaty odkażające i przeciwbakteryjne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty