Zapytaj lekarza

1 , 0 2 1 , 0 9 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak schudnąć 20kg przed operacją?

Mam 164cm wzrostu wazę 131kg poza tym mam duzą brzuszna przepuklinę. Aby móc pójść na operacje muszę schudnąć 20 kg.W tej chwili od miesiąca jem w granicach 800-900kcal ale niestety nie mogę schudnąć.Schudłam około 2,5 kg mam problemy z zatrzymywaniem sie wody w organiźmie bardzo mi puchną nogi.Mozecie mi pomóc. Pozdrawiam i dziekuje.Ewa. moj e-mail : mama_07@o2.pl
KOBIETA, 54 LAT ponad rok temu

Dieta 1000 kalorii

Witam,

Czy dietę 800-900 kcal stosuje Pani na własną rękę, czy też jest ona kontrolowana przez lekarza/dietetyka?
To bardzo restrykcyjna dieta, mogąca prowadzić do niedożywienia organizmu.
Osoba otyła także może być niedożywiona, o czym nie należy zapominać.
Niedożywienie przekłada się z kolei na większe ryzyko powikłań operacji.
Czy została Pani poinformowana co może jeść w ramach diety redukcyjnej?
Być może brak efektów wynika z faktu, iż tak naprawdę zjada Pani małe ilości, ale kalorycznych produktów?
Proszę zakupić tabele wartości odżywczej produktów i potraw.
Tam znajdzie Pani rzetelne informacje i miary domowe produktów, co ułatwi przeliczenia.
Ile czasu pozostało Pani do operacji?
Utrata masy ciała rzędu 20 kg, aby była bezpieczna dla zdrowia, powinna zostać rozłożona na około 5 miesięcy (1kg tygodniowo).
Powinna Pani wyeliminować sól, w tym także glutaminian sodu (częsty składnik przypraw), oraz wody mineralne o dużej zawartości tego składnika.
Sód zawart jest także w:
-wędlinach
-serach podpuszczkowych
-solonych śledziach.

Pozdrawiam

Dietetyk, autorka wielu tekstów dotyczących problematyki odchudzania i zdrowego żywienia.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy