Jak schudnąć 20kg przed operacją?

Mam 164cm wzrostu wazę 131kg poza tym mam duzą brzuszna przepuklinę. Aby móc pójść na operacje muszę schudnąć 20 kg.W tej chwili od miesiąca jem w granicach 800-900kcal ale niestety nie mogę schudnąć.Schudłam około 2,5 kg mam problemy z zatrzymywaniem sie wody w organiźmie bardzo mi puchną nogi.Mozecie mi pomóc. Pozdrawiam i dziekuje.Ewa. moj e-mail : mama_07@o2.pl
KOBIETA, 54 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam,
Czy dietę 800-900 kcal stosuje Pani na własną rękę, czy też jest ona kontrolowana przez lekarza/dietetyka?
To bardzo restrykcyjna dieta, mogąca prowadzić do niedożywienia organizmu.
Osoba otyła także może być niedożywiona, o czym nie należy zapominać.
Niedożywienie przekłada się z kolei na większe ryzyko powikłań operacji.
Czy została Pani poinformowana co może jeść w ramach diety redukcyjnej?
Być może brak efektów wynika z faktu, iż tak naprawdę zjada Pani małe ilości, ale kalorycznych produktów?
Proszę zakupić tabele wartości odżywczej produktów i potraw.
Tam znajdzie Pani rzetelne informacje i miary domowe produktów, co ułatwi przeliczenia.
Ile czasu pozostało Pani do operacji?
Utrata masy ciała rzędu 20 kg, aby była bezpieczna dla zdrowia, powinna zostać rozłożona na około 5 miesięcy (1kg tygodniowo).
Powinna Pani wyeliminować sól, w tym także glutaminian sodu (częsty składnik przypraw), oraz wody mineralne o dużej zawartości tego składnika.
Sód zawart jest także w:
-wędlinach
-serach podpuszczkowych
-solonych śledziach.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty