Mięso ekologiczne
Witam,
przykładowy jadłospis dla ' diety z dyskontu"
płatki owsiane na mleku, jabłko
kanapka na ciemnym pieczywie z margaryną z jajkiem, sałata, rzodkiewki
Zupa jarzynowa z makaronem
kasza jęczmienna, żołądki drobiowe w sosie koperkowym, sałatka z buraków z joguterm
jogurt naturalny, brzoskwinia
Makaron z serem twarogowym chudym, sok pomidorowy
Dobra dieta nie musi być droga.
Pozdrawiam serdecznie
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, jedzenie produktów z "dyskontu" wcale nie musi utrudniać redukcji masy ciała. Ta zachodzi w organizmie wówczas, gdy dostarczamy organizmowi mniej energii z pożywienia niż wydatkujemy. Innymi słowy...prosze zacząć od ograniczenia ilości zjadanych produktów, być może za dużo Pani zjada pieczywa, kasz, ziemniaków etc. Trudno mi to ocenić, nie znając ilości produktów jakie Pani zjada. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odkładanie się tłuszczu po jedzeniu słodyczy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaką dietę zastosować by schudnąć z wagi wyjściowej 70 kg? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Metody na skuteczne odchudzanie bez efektu jojo – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki sposób odżywiania jest najlepszy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co to znaczy zdrowy tryb życia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Przybieranie na wadze z powodu złego odżywiania i picia dużych ilości alkoholu – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Co zrobić, aby stracić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Układanie posiłków ze zrównoważonych składników odżywczych – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Chęć schudnięcia u 28-latki, która waży 100 kg przy 160 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie 4 kg przy pracy siedzącej – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności