Kontrola żywności ekologicznej
Witam Panią,
Przyczyną zaparć jest zwolnienie perystaltyki jelit – czyli wolniejsze jest przesuwanie mas kałowych w jelitach. Przyczyniają się do tego:
a. - Nieregularne odżywianie
b. - Mało urozmaicony skład pokarmów
c. - Dieta z małą zawartością błonnika (m.in. mało kasz, chleba razowego, ryżu niełuskanego, warzyw)
d. - Mało ruchu
e. - Mało płynów
f. - Niektóre choroby tj. niedoczynność tarczycy
g. - Niektóre leki
Żeby poprawić perystaltykę zaleca się:
1. - Regularne posiłki, o ustalonych porach, najlepiej 5 razy dziennie
2. - Na pierwsze śniadanie najlepiej jeść płatki zbożowe naturalne z dodatkiem otrąb pszennych, najlepiej z jogurtem naturalnym lub kefirem albo maślanką (świeże, nie na koniec terminu przydatności do spożycia)
3. - Należy jeść wolno, starannie przeżuwając kęsy
4. - 2 godziny po śniadaniu należy spędzić trochę czasu w toalecie, w spokoju
5. - Należy stosować dietę z dużą ilością błonnika (otręby pszenne, chleb razowy, graham, grube kasze, makarony razowe, ryż niełuskany)
6. - Należy jeść dużo owoców, szczególnie zalecane jabłka, mandarynki, pomarańcze, grejpfrut, morele, brzoskwinie, truskawki, maliny, a także owoce suszone np. morele i namoczone śliwki
7. - Należy jeść dużo surowych warzyw, ale trzeba ograniczyć warzywa wzdymające tj. kapusta, kalafior, fasola, groch)
8. - Należy dużo pić dużo, ok. 2-2,5 l, bez dodatku cukru, najlepiej wodę
9. - Pomóc może także spożywanie na czczo grubo zmielonego siemienia lnianego (zalać wrzącą wodą)
Należy unikać:
a. - Potraw tłustych – mięsa wieprzowe, tłuste sosy, zupy zagęszczane, na tłustych wywarach mięsnych, tłuste sery i serki
b. - Białej mąki, białego pieczywa, ciasta francuskiego, pieczywa cukierniczego, kaszy manny, kukurydzianej, białego ryżu, kleików ryżowych
c. - Słodyczy (bezwzględnie należy wykluczyć czekoladę, cukierki i ciastek w czekoladzie)
d. - Nadmiernego spożycia jaj
e. - Potraw pieczonych, smażonych, grillowanych
f. - Niewskazane są orzechy, szparagi, grzyby, fasola, groch, soja – są to produkty tzw. zapierające
g. - Ograniczyć warzywa „wzdymające”: cebula, kapusta, strączkowe, smażone ziemniaki i w postaci frytek
h. - Ograniczyć przetwory owocowe wysokosłodzone: dżemy, powidła, konfitury
i. - Napojów gazowanych
j. - Alkoholu
Mam nadzieję, że zastosowanie powyższych zaleceń rozwiąże Pani problem. Jeżeli nie proszę się udać po poradę do lekarza.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka Kuczewska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Co zrobić, aby się poprawiło moje trawienie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Dieta przy chorobie uchyłkowej jelita grubego – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Chleb wieloziarnisty - czy jest dobry w diecie? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- czym zastąpić chleb w diecie? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zwalczyć gazicę jelitową? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jakie produkty spożywać, by pozbyć się zaparć i wzdęć? – odpowiada Mgr Sylwia Ceranka