Zapytaj lekarza

1 , 0 2 8 , 7 3 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu?

dzień dobry, proszę o pomoc w ułożeniu jadłospisu. Mam 28 lat i chciałabym się zdrowiej odżywiać, tzn. jeść więcej warzyw. Obecnie jem tak, że rano śniadanie (zwykle kanapki), potem drugie śniadanie (też kanapki + owoc), i po południu obiado-kolacja (zwykle jest tam surówka). W jaki sposób mogłabym jeść więcej warzyw? Dodam że takich jedynie gotowanych czy surowych raczej nie lubię.
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Czekoladowy mit

Wzrost poziomu cukru we krwi utrudnia walkę z trądzikiem. Najczęściej intensyfikuje objawy. Czy jednak zjedzenie kilku kostek czekolady wpłynie negatywnie na leczenie trądziku?

Szanowna Pani,

oczywiście zachęcam do stosowania warzyw na zjadane przez kanapek. Jeśli chodzi wartościowość warzyw, polecam te surowe (sezonowe), dalej kiszone lub gotowane na sposób jędrny i surówki. Dobrą alternatywą dla warzyw są soki warzywne (np. pomidorowy, wielowarzywny) lub domowe przeciery warzywne. Osobiście uprzyjemniam sobie tymi ostatnimi jesienną aurę. Można je przygotować z samych warzyw (np. marchwiowy, brokułowy) lub mieszanek. Należy ugotować je na niewielkiej ilości wody, zblenderować a na końcu doprawić. Taka zupa-krem znakomicie nadaje się na ciepło, jako dodatek do kanapki (alternatywa dla "zup" w proszku do zrobienia w kubku).
Zamiast kanapek można też przygotowywać sałatki z dodatkiem mięsnym, jajem czy serem i grzankami, makaronem czy ryżem.

Mam nadzieję, że znajdzie Pani swoja inspirację. Życzę owocnych eksperymentów!
Justyna Siwiela

0

Witam,
Jeśli nie jest Pani przyzwyczajona do dużej ilości warzyw surowych, proszę próbować małymi kroczkami. Surowe są najbardziej polecane ze względu na największą zawartość witamin i błonnika. Drobne plasterki papryki, rzodkiewki czy pomidora schowane pod wędlinę są dobrym początkiem, a kanapka od razu staje się bardziej soczysta.
Warzywa nie muszą być tylko surowe lub gotowane. Do dyspozycji mamy gotowane na parze, duszone, pieczone, czy grillowane. Może też Pani pokusić się o robienie koktajli na bazie mleka, kefiru, maślanki czy nawet wody z warzywami, warzywami i owocami lub samymi owocami. Dodatkowym "przemytnikiem" warzyw są zupy kremy, tam również dodane warzywa i zmiksowane komponują się rewelacyjnie. Na koniec dnia warto zamienić czasami ciężki posiłek obiadowo-kolacyjny na lekką sałatkę składającą się z mieszanki warzyw, sałat i dodatkiem np. jajka, kurczaka czy sera.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy