Jak wykryć nietolerancję na jakiś składnik pokarmowy?

Chciałem się zapytać jak wykryć nietolerancję na jakiś składnik pokarmowy? Słyszałem, że najlepiej jeść indyka, sałatę i ryż i dodawać stopniowo do tego pokarmy i sprawdzać, bo ogólnie badań na nietolerancję zrobić nie można. Dodam tylko, że mam uporczywy świąd po spożywaniu niektórych posiłków i ciężko mi wykryć po którym. Dlatego te pytanie o nietolerancję. Chciałbym również się dowiedzieć jakie są jeszcze takie "bezpieczne" produkty odporne na nietolerancję?
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty