Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Jeśli spożywa Pani ryby nie powinno być żadnego problemu, jeśli nie- dietę należy wzbogacić w rośliny strączkowe (soja, soczewica, cieciorka), spożywać dużo kasz (jaglana, gryczana), oraz nasiona takie jak sezam czy siemię lniane.Jako produkt działąjący krwiotwórczo (przez co zapobiegający anemii) polecam buraki (w formie barszczu, soku z kiszonych warzyw, czy jako dodatek do obiadu)
Mięso jest źródłem żelaza hemowego - takiego, które najlepiej się wchłania. Jeśli nie jada Pani mięsa to musi Pani kontrolować poziom żelaza. Żelazo niehemowe, czyli takie trudniej wchłaniające się znajduje się w burakach (sok z buraków jest świetnym źródłem żelaza) oraz zielonych liściastych warzywach. Do wchłaniania żelaza niezbędna jest witamina C. Bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego żelaza jest też żółtko jaj.
Dzień dobry!
Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
www.diet-coaching.xaa.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy stwierdzonej anemii? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jaki produkt spożywczy jest najlepszym źródłem żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza
Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan
Anemia w ciąży - przyczyny, objawy, diagnostyka, profilaktyka, leczenie
Anemia w ciąży jest bardzo częstym zjawiskiem - do