Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Jeśli spożywa Pani ryby nie powinno być żadnego problemu, jeśli nie- dietę należy wzbogacić w rośliny strączkowe (soja, soczewica, cieciorka), spożywać dużo kasz (jaglana, gryczana), oraz nasiona takie jak sezam czy siemię lniane.Jako produkt działąjący krwiotwórczo (przez co zapobiegający anemii) polecam buraki (w formie barszczu, soku z kiszonych warzyw, czy jako dodatek do obiadu)

0

Mięso jest źródłem żelaza hemowego - takiego, które najlepiej się wchłania. Jeśli nie jada Pani mięsa to musi Pani kontrolować poziom żelaza. Żelazo niehemowe, czyli takie trudniej wchłaniające się znajduje się w burakach (sok z buraków jest świetnym źródłem żelaza) oraz zielonych liściastych warzywach. Do wchłaniania żelaza niezbędna jest witamina C. Bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego żelaza jest też żółtko jaj.

0

Dzień dobry!
Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
www.diet-coaching.xaa.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty