Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Może to alergia na dodatki do leków i pokarmów np na konserwanty, sugeruję wizytę u alergologa.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Możliwość przyjmowania leku Pronasal podczas starań o dziecko – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy takie leki można połączyć? – odpowiada Lek. Wiesław Łuczkowski
- Podejrzenie alergii na leki – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy mogę przyjmować leki na alergię przed planowaną operacją od narkozą? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy to ma coś wspólnego z alergią na leki, czy jestem uczulona na coś innego? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Alergia na leki a odpowiednie testy – odpowiada Dr n. med. Szymon Bernas
- Jakie leki na alergię można stosować jednocześnie z Clatrą? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na leki a obrzęki języka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak długo można brać leki na alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Skutki uboczne brania tabletek na alergię – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
artykuły
Test ALCAT - co to jest i jak działa?
Test ALCAT jest jedną z metod diagnozowania nadwra
Koronawirus w Polsce. Czy można brać leki na alergię przed szczepieniem? Prof. Szuster-Ciesielska odpowiada
Wiosna to dla alergików trudny czas. Na szczęście
Jak rozpoznać alergię? Pierwsze objawy, które powinny nas zaniepokoić
Alergia jest powszechnym schorzeniem, które może w