Kobieta , 33 lata Dzień dobry moja babcia ma chorą trzustkę ponieważ mieszka daleko nie mam możliwości jeździć do niej codziennie dlatego moje pytanie dotyczy diety związanej z tą chorobą a raczej sposobu przygotowywania posiłków czy ja mogę ugotować babci np. zupy lub inne dania i je za pasteryzować czy takie potrawy babcia może jeść czy tylko takie ugotowane codziennie świeże
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Zupy
  • Dieta – Zdrowa dieta stanowi podstawę zachowania zdrowia i urody. Właściwy dobór witamin i składników mineralnych jest stosowany w profilaktyce, ale też w leczeniu różnych chorób. Istnieje wiele schorzeń, które rozwijają się na skutek nieprawidłowego żywienia.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Artykuły na ten temat
Zupy

Dlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

Miłośnicy zup Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa - Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu roku zjada nawet 100 litrów zup, a prawie połowa rodaków zaczyna od nich obiad. To dobre wieści, ponieważ...

Zupy

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowy detoks Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania. Zimą warto częściej przygotowywać zupy, które dostarczają witamin, minerałów, błonnika, a przy tym mają niewiele kalorii. Jeśli czujesz się zmęczony, senny i brakuje ci energii, przygotuj...

Zupy

Chłodnik litewski

Tak przygotowany chłodnik to mega dawka beta-karotenu. Jego bogatym źródłem są przede wszystkim liście botwinki. Beta - karoten to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wieloma nowotworami, oczy przed zaćmą oraz podnosi odporność organizmu,...

Zupy

Żur

Tak przygotowany żur ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu a więcej witamin niż tradycyjny z białą kiełbasą lub kupny z proszku. Zawartość naturalnych substancji obecnych w czosnku takich jak allicyna i związki siarki gwarantuje wzmocnienie odporności. Składniki 200...

Zupy

Zupa krem z kalafiora

Potrawa bogata w błonnik i niskokaloryczna. Chude mleko zaproponowane zamiast tradycyjnej śmietany pozwala oszczędzić nasycony tłuszcz i kalorie. Składniki (4 porcje) 400 g oczyszczonych różyczek kalafiora, 800 ml bulionu jarzynowego (błyskawicznego), 40...

Zupy

Zupa afrykańska

Sekret tej orzechowej zupy leży w składnikach. Przede wszystkim w maśle orzechowym, które nadaje potrawie specyficzny smak i konsystencję. Składniki: 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łodygi selera naciowego, 1 łyżka oleju, 2 papryki, 1 łyżka pieprzu, 2...

Zupy

Najzdrowsze zupy świata

Najzdrowsze zupy świata

W królestwie zup Są lekkie, rozgrzewające i zdrowe - nie powinniśmy rezygnować z zup w codziennym menu. Dostarczają witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Odpowiednio przygotowane nie zawierają zbyt wielu kalorii, a przy tym są sycące. Całe...

Zupy

Zupa ryżowa

Ryżowa zupa swoje korzenie ma w kuchni orientalnej, konkretniej azjatyckiej. Ryż jest w niej bardzo ważnym składnikiem codziennego menu. Zawiera bowiem mnóstwo białka i przeciwutleniaczy. Składniki: 1 szklanka białego ryżu, 4 szklanki wody, 1 łyżka...

Zupy

Zupa marchewkowa

Marchewkowa zupa, a właściwie zupa-krem z warzyw, w której główną rolę odgrywa marchewka, to nie tylko smaczne danie. Marchew bowiem ma także właściwości lecznicze i zdrowotne. Składniki: 5 umytych marchewek, 1 szklanka bulionu z warzyw, 1,5 łyżeczki...