Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witam.
W diecie osoby z dną moczanową szczególną uwagę zwracamy na puryny. Dieta powinna zawierać produkty o niskiej zawartości puryn. Trzeba wykluczyć produkty bogate w puryny tj. mięsa, podroby ( wątróbka, nerki, móżdżek), wywary mięsne, sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, śledzie, suche rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób), używki tj kawa, herbata, kakao. Dodam jeszcze, że spożywanie mięsa powinno wynosić około 50g dziennie. Wskazane są natomiast produkty tj.ser, mleko, ryż, owoce, masło, śmietana, miód, dżemy. Trzeba również uważać na produkty powodujące zakwaszenie moczu. Dozwolone są produkty, które go nie zakwaszają i są to: produkty mleczne, marchew, sałata, buraki, ziemniaki, seler, orzechy, kalafior, rzodkiewki. W swojej diecie proszę korzystać z podanych wyżej produktów i komponować z nich całe posiłki. Alkohol jest niedozwolony. Jeśli chodzi o płyny, to picie minimum 8 szklanek płynów dziennie pomoże obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi. Oczywiście wskazówki żywieniowe mogą ulegać zmianie- jest to zależne m.in.od stanu zdrowia.
Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Alkohol nie jest zalecany i bardzo często powoduje ataki bólowe, więc powinno się go całkowicie wyeliminować! Szczególnie niebezpieczne jest piwo, ale już wino np. nie zwiększa ryzyka wystąpienia dny moczanowej. Okazjonalnie i w ograniczonych ilościach można się delektować jedną lampką (sic!) tego trunku.

Do produktów podlegających ograniczeniu należą: wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, sardynki, szproty, śledzie, podroby, wszystkie wędliny, dziczyzna, baranina, cielęcina, sery białe tłuste, sery żółte i topione, łój, słonina, boczek, rabarbar, suche nasiona roślin strączkowych, soczewica, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak, niektóre grzyby, ostre przyprawy oraz napoje: alkohol, mocna kawa i herbata czarna, prawdziwe kakao.
Z racji diety ze sporymi ograniczeniami warto udać się do specjalisty, który pomoże ją Panu zbilansować.

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty