Zapytaj lekarza

1 , 0 1 0 , 1 3 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?

Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.

Dzień dobry,

ułożenie jadłospisu, który jest indywidualnie dostosowany do potrzeb pacjenta wymaga wcześniej przeprowadzonego rzetelnego wywiadu lekarskiego oraz dietetycznego.

Na podstawie Pana wiadomości nie jest to możliwe.

Proszę się zgłosić do dietetyka w Pana okolicy, który pomoże Panu powrócić do prawidłowej masy ciała.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

umów wizytę 0

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pana temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pana zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłby Pan zainteresowany zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinien Pan skupić się na regularności posiłków

Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinien Pan również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pan w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałby Pan podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Pana na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pan z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

Specjalista w zakresie dietetyki.
umów wizytę 0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
86 poziom zaufania

Dzień dobry!

Efekt JOJO jest niestety częstym problemem osób, które postanowiły zrzucić zbędne kilogramy w krótkim czasie. Szybki spadek masy ciała nie jest dla nas korzystny, ponieważ obniża on znacznie przemianę materii, czego skutkiem jest wzmożone tycie po zakończeniu procesu odchudzania. Aby uniknąć efektu JOJO dieta powinna być dobrana w taki sposób, aby zapewniała powolny spadek masy ciała.
Podstawą takiego jadłospisu jest spożywanie 4-5 posiłków na dzień. Spożywanie większej ilości posiłków w ciągu dnia o małej objętości ułatwi proces odchudzania, a także pozwoli na wyrobienie odpowiednich nawyków żywieniowych, które będzie można kontynuować po zakończeniu diety odchudzającej.

Dzień należy zacząć od sytego śniadania, które dostarczy nam dużą dawkę energii (kanapki, owsianka, jajecznica, omlet). Drugie śniadanie to dobra pora na owoce. Obiad powinien być dla nas źródłem białka oraz węglowodanów złożonych. W tym posiłku sprawdzą się ryby/mięso, warzywa, pełnoziarniste makarony i kasze, ryż. Warto uwzględnić w ciągu dnia podwieczorek, który dostarczy nam energii oraz spowoduje że zostaną zachowane prawidłowe odstępy między posiłkami (3-3,5 godz.) Ostatnim posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, która nie powinna mocno obciążać układu pokarmowego (kanapki, sałatka).

Odpowiedź dla Pani opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Warto również przeczytać: Efekt JOJO – najczęstszy problem po utracie kilogramów?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/efekt-jojo-najczestszy-problem-po-utracie kilogramow.html

Serdecznie Pozdrawiam
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Dietetyk udzielający konsultacji dietetycznych w poradni w Poznaniu.
umów wizytę 0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety