Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii

Witam, mam takie pytanie. U mojego 28letniego kuzyna wykryto 3 guzy na wątrobie.. Zrobił się cały żółty, a do tego ma bardzo silną anemie. Czy Jest jakaś specjalna dieta przy takiej chorobie? Z góry dziękuję za odpowiedź
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]

Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.

Dzień dobry, dieta po pierwsze powinna chronić wątrobą, więc najlepiej aby kuzyn zrezygnował z tłustych produktów (tłuszcze muszą być metabolizowane w wątrobie), takich jak sery, tłuste mięsa, słodycze oraz najlepiej żeby nie smażył nic, a zamiast tego gotował w wodzie, na parze, bądź piekł w piekarniku w rękawie. Jeśli chodzi o anemię to trzeba wprowadzić więcej żelaza w diecie (najlepiej przyswajane jest żelazo z czerwonego mięsa, wątroby, nerek, orzechów, gorzej wchłaniane jest żelazo pochodzące z produktów roślinnych.
Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, natomiast garbniki zawarte w herbacie i produkty mleczne utrudniają ten proces.
Sugerowałabym też suplementację żelaza (potrzebna recepta od lekarza).
Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

Dieta nie powinna zawierać produktów smażonych, panierowanych, sosów, itp. Proponuję wybierać inne techniki kulinarne jak gotowanie czy duszenie. Ponadto produkty tłuste same w sobie również powinny być ograniczone. A pod względem anemii to proponuję produkty pochodzenia zwierzęcego z lepiej przyswajalnym żelazem. W takim przypadku najlepiej będzie udać się do dietetyka w swoim mieście aby takie zalecenia wypisał ponieważ jest to już dietoterapia w konkretnym schorzeniu.

0

Witam.Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Należy jeść 4-5 małych posiłków dziennie o stałych porach, kolację spożyć 2-3 godziny przed snem. Posiłki powinny być smaczne, by pobudzić apetyt chorego i urozmaicone, żeby dostarczyć niezbędne składniki pokarmowe.
Z diety należy wykluczyć wszystkie potrawy, które są źle tolerowane przez chorego i nasilają dolegliwości. Trzeba ograniczać spożywanie produktów tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych oraz zawierających dużo błonnika. Unikać potraw wędzonych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Przy nasilonych objawach choroby niewskazane są także surowe warzywa i owoce, najlepiej je gotować i przecierać.

Pozdrawiam
Monika Konieczna
twojdietetyk11@wp.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty