Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Dzień dobry, dieta po pierwsze powinna chronić wątrobą, więc najlepiej aby kuzyn zrezygnował z tłustych produktów (tłuszcze muszą być metabolizowane w wątrobie), takich jak sery, tłuste mięsa, słodycze oraz najlepiej żeby nie smażył nic, a zamiast tego gotował w wodzie, na parze, bądź piekł w piekarniku w rękawie. Jeśli chodzi o anemię to trzeba wprowadzić więcej żelaza w diecie (najlepiej przyswajane jest żelazo z czerwonego mięsa, wątroby, nerek, orzechów, gorzej wchłaniane jest żelazo pochodzące z produktów roślinnych.
Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, natomiast garbniki zawarte w herbacie i produkty mleczne utrudniają ten proces.
Sugerowałabym też suplementację żelaza (potrzebna recepta od lekarza).
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Dieta nie powinna zawierać produktów smażonych, panierowanych, sosów, itp. Proponuję wybierać inne techniki kulinarne jak gotowanie czy duszenie. Ponadto produkty tłuste same w sobie również powinny być ograniczone. A pod względem anemii to proponuję produkty pochodzenia zwierzęcego z lepiej przyswajalnym żelazem. W takim przypadku najlepiej będzie udać się do dietetyka w swoim mieście aby takie zalecenia wypisał ponieważ jest to już dietoterapia w konkretnym schorzeniu.
Witam.Najlepsze efekty daje dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów. Należy jeść 4-5 małych posiłków dziennie o stałych porach, kolację spożyć 2-3 godziny przed snem. Posiłki powinny być smaczne, by pobudzić apetyt chorego i urozmaicone, żeby dostarczyć niezbędne składniki pokarmowe.
Z diety należy wykluczyć wszystkie potrawy, które są źle tolerowane przez chorego i nasilają dolegliwości. Trzeba ograniczać spożywanie produktów tłustych, wzdymających, ostro przyprawionych oraz zawierających dużo błonnika. Unikać potraw wędzonych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Przy nasilonych objawach choroby niewskazane są także surowe warzywa i owoce, najlepiej je gotować i przecierać.
Pozdrawiam
Monika Konieczna
twojdietetyk11@wp.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Dieta przy nadżerce w antrum – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Dieta dla osoby z marskością wątroby – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Dieta w anemii bez ryzyka przytycia – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść przy stwierdzonej anemii? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jak powinna wyglądać dieta dla choroby refluksowej i cukrzycy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Żywienie po całkowitej resekcji żołądka – odpowiada Julita Krawczyk
- Jaka dieta przy refluksie żołądka? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Sposób odżywiania wpływa na proces rekonwalescencji. Odpowiednia dieta to podstawa
Choroba jest zawsze dużym obciążeniem dla organizm
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Bierzesz witaminy? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo
Polacy łykają suplementy na potęgę, ale bardzo czę