Jaką dietę należy stosować po anoreksji?

Witam, moja córka przeszła przez anoreksję. Obecnie powoli z niej wychodzi. Chciałabym się spytać jak powinnam jej teraz pomóc się żywić. Chcę aby nie przytłaczała ją ilość jedzenia, a jednocześnie aby powoli doszła do prawidłowej wagi.
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Drobne przyjemności w diecie cukrzyka

Droga Pani!

Dieta osób chorujących na anoreksję powinna być wprowadzana w bardzo delikatny sposób. Trzeba powoli sprawdzać organizm, z jakimi ilościami jedzenia jest sobie w stanie poradzić, bez wywoływania negatywnych objawów w postaci zaparć, wzdęć czy nudności. W związku z czym powinna się Pani zgłosić z córką do dietetyka. Początkowo należy przeanalizować dzienniczek żywieniowy córki i sprawdzić, ile kcal spożywa obecnie. Następnie wprowadza się jadłospisy o coraz większej kaloryczności, zachowując ich jak najlepsze zbilansowanie, powoli osiągając poziom, dzięki któremu córka przytyje do zaplanowanej masy ciała oraz osiągnie odpowiednie wyniki podczas analizy składu ciała. Kolejnym krokiem będzie uczenie córki, w jaki sposób ma utrzymywać masę ciała i dobrą kondycję zdrowotną. Należy również przeanalizować wyniki badań krwi, czy nie ma nieprawidłowości.

Wśród moich pacjentek z podobnymi dolegliwościami w początkowym etapie stosowania jadłospisu wspomagamy się preparatami o nazwie Nutridrink. W buteleczce o pojemności 125 ml znajduje się płyn zawierający w swoim składzie białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Jest to 300 kcal w małej postaci. Bardzo dobrze odbudowuje wyniszczony anoreksją organizm.

Gdyby miała Pani jeszcze pytania, to zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam!

kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl

0

Dzień dobry,

dieta zarówno w trakcie leczenia i po anoreksji powinna być raczej lekkostrawna, ale to też zależy od tego jak długo trwała choroba i jak bardzo zniszczyła organizm.

Posłki najlepiej rozłożyć na 5 co 3-4 godziny. Stopniowo, z czasem zwiększając ich objętość.
Najlepiej podawać takie produkty jak biały ryż, chleb, ugotowane warzywa, z dodatkiem masła, czy oleju, mleko kokosowe. Można też dodać odrobinę żółtego sera czy śmietany do każdego posiłku na ciepło - aby zwiększyć jego kaloryczność.

Posiłki muszą być smaczne i estetycznie podane, spożywane w spokoju, najlepiej w towarzystwie innych osób.

0

Szanowna Pani,
Ilość jedzenia powinno się zwiększać stopniowo, coraz bardziej kalorycznie wzbogacając posiłki, których powinno być 5 dziennie co 3-4 godziny. Dieta na pewno powinna być lekkostrawna.

Pomocna będzie wizyta u dietetyka, który wyliczy kaloryczność i dopasuje żywienie dokładnie do Pani córki.

Trzymam kciuki za powrót Pani córki do zdrowia.

Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny - Poznań
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
http://www.swiatodzywiania.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty