Dieta kobiety w ciąży
Dieta osób z łuszczycą powinna być bogata w antyoksydanty - warzywa oraz owoce. Dodatkowo (jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań wynikających z nietolerancji lub celiakii)powinno się bazować na pełnoziarnistych zbożach. Dodatkowo, co potwierdzają badania, dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia mięsa i jego wyrobów na rzecz tłustych ryb, dobrej jakości i białka roślinnego pochodzącego między innymi z roślin strączkowych.
Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych - dań typu fast food, słodyczy i słonych przekąsek.
Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
Produkty, które wspomagają leczenie choroby:
- Warzywa, im bardziej zielone i surowe tym lepiej (również te kiszone)
- Niektóre owoce (należy unikać bananów, gdyż zawierają skrobię) – dopuszczalne są te odpowiednie dla poszczególnych grup krwi
- Oleje roślinne tłoczone na zimno, nierafinowane! Np. olej z wiesiołka, olejek pichtowy, olej lniany, oliwa z oliwek
- Niektóre warzywa strączkowe, orzechy i pestki – odpowiednie dla danych grup krwi
- Superfoods - Żywność niezwykle bogata w składniki odżywcze (często do 100 razy więcej niż w innych produktach), mająca korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów, protein, antyoksydantów i innych składników odżywczych. Ponadto jest niskokaloryczna. Jej spożywanie wzmacnia układ odpornościowy człowieka i w połączeniu z ruchem pozwala uniknąć bądź zniwelować ryzyko większości chorób. Przykładem są: algi, jagody goji, echinacea, czy surowe kakao.
- Zioła i przyprawy są bakteriobójcze, alkalizują nasz organizm, wspomagają układ trawienny i usuwają toksyny.
- naturalne suplementy: kwas omega-3 (tran), witamina E i C
Lista produktów, które mogą negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia i potęgować łuszczycę:
- Mleko i produkty mleczny– nasz organizm nie posiada enzymów trawiennych potrzebnych do trawienia mleka. Należy wykluczyć je w pierwszej kolejności!
- Skrobia - działa silnie zakwaszająco na nasz organizm lub nie jest trawiona przez organizm. Do takich produktów należą: mąka i jej produkty - chleb, inne pieczywo, makarony, ciasta, ziemniaki, kasze, ryż, kukurydza. Można spożywać kaszę jaglaną o dużej zawartości białka i soli mineralnych, ponieważ jako jedyna działa odkwaszająco.
- Tłuszcze zwierzęce i białko zwierzęce – działają silnie zakwaszająco. Można spożywać mięsa zalecane dla poszczególnych grup krwi.
- Używki, jak kawa, alkohol, papierosy czy napoje energetyczne zakwaszają nasz organizm i hamuje procesy metaboliczne
- Cukier i wszystkie jego produkty zakwaszają nasz organizm i wyjaławiają go z minerałów. Dobrą alternatywą może być miód w rozsądnych ilościach.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powinnam zrobić? Wegetarianizm a zdrowie – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jaką dietę stosować, żeby nie tyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaką dietę powinna stosować osoba z podrażnionym jelitem? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jak zmienić dietę, aby schudnąć? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło
Dieta na stres - co jeść, żeby obniżyć stres i uzupełnić niedobory witamin
Dieta na stres (dieta antystresowa) polega na skom